Hollik István bekerülhet a parlamentbe

A Fidesz elnökségének döntése alapján a párt Hollik Istvánt jelöli a Hirt Ferenc halála miatt megüresedett országgyűlési képviselői helyre, a döntésről hivatalosan értesítik a Nemzeti Választási Bizottságot (NVB).

A tavaszi parlamenti választáson a kormánypártok országos listájáról a parlamentbe kerülő Hirt Ferenc tavaly december 6-án hunyt el. A jogszabály szerint listás mandátum esetén a jelölőszervezet nevezheti meg, kinek kéri kiadni a megüresedett mandátumot az országos lista jelöltjeik közül, ennek hiányában a mandátumot a listán soron következő jelölt szerzi meg.

A Fidesz és a KDNP azonban a rendelkezésére álló határidőig nem nevezte meg, kinek kéri a mandátum kiadását, az NVB ezért a listán következő, a 87. helyen szereplő Csizi Péternek (Fidesz) adta ki a mandátumot kedden.

Csizi Péter a döntés előtt írásban jelezte az NVB-nél, hogy nem kívánja mandátumát átvenni, azonban nyilatkozata csak akkor lép hatályba, amikor a képviselő a mandátumot megszerzi, azaz az NVB keddi döntése jogerőre emelkedik. Az NVB ezt követően adhatja ki a mandátumot Hollik Istvánnak.