2,2 milliárdnyi tao-támogatást használtak fel szabálytalanul a labdarúgó egyesületek

Nem túl szigoró az ellenőrzés.

A 2011-ben indult TAO-támogatási rendszer keretében a nyereséget termelő vállalkozások számára lehetőség nyílt arra, hogy társasági adójukat ne az államkasszába fizessék be, hanem az általuk választott sportegyesületek támogatására fordítsák.

Az elmúlt években a támogatás kapcsán elég sok visszaélésről és lenyúlásról cikkezett a sajtó, ami annak köszönhető, hogy bár közpénzről van szó a támogatások felhasználásának ellenőrzése a kezdetektől fogva rendezetlen volt.

Jelenleg a szankciókat azonban nemcsak a visszaélések miatt kellett kiszabni, hanem sok olyan eset is volt, amikor a rendszer nem kellő ismerete miatt nem feleltek meg az igénylések a jogszabályi előírásoknak.

A szabálytalanul használt közpénzek összege sportáganként változik. A labdarúgás terén azonban kimagasló. A 2017-ben a szabálytalanul felhasznált 3,8 milliárdból 2,2 milliárdot a labdarúgó szövetségeknél mutattak ki.

A kézilabdánál 122 milliárdból 458 millió, a kosárlabdánál 76,2 milliárd forintból 507 millió forint felhasználásánál találtak kisebb-nagyobb problémát, a vízilabda területén 55,3 milliárdból 566 milliót, míg a jégkorong esetében 35,8 milliárdból 101 milliót használhattak fel szabálytalanul az egyesületek.

A labdarúgó egyesületeknél 721 visszafizetéssel érintett sportfejlesztési program volt, a kosárlabdánál 169, a kézilabdánál 94, a vízilabdánál 30, a jégkorongnál pedig mindössze 6-ról derült ki eddig, hogy valamilyen visszaélés, szabálytalan felhasználás történt.