Jön a sztrájk: péntek délelőtt nem veszik fel a munkát az Audi dolgozói

Még a szlovák és lengyel kollégáik is jóval többet keresnek. Elegük van.

Az Audi Hungária Független Szakszervezet Sztrájkbizottsága elutasította a cég legutolsó bérajánlatát, így bejelentette: pénteken 9 és 11 óra között sztrájkolni fognak.

Közleményükből kiderült: gazdasági szakértőik feltérképezték a Volkswagen csoporthoz tartozó gyáregységeknél kapható béreket:

"A szlovákiai gyáregység átlagbér-előnye az Audi Hungária Zrt.-hez képest 28, a csehországi 25, a lengyelországi csaknem 39 százalékos. A belga Audinál fizetett átlagér 3,6-szorosa a győrinek!"

Mint írják: "eközben a győri gyáregység bérhatékonysági mutatója (vagyis az egységnyi bérköltségre jutó hozzáadott érték) kimagasló a többiekhez képest, azaz amennyiben az Audi Hungária Zrt. adatait vesszük 100 százaléknak, akkor ehhez képest a cseh 64, a szlovák 40 a lengyel 35, a belga pedig mindössze 21 százalékos."

A sztrájkkövetelésben foglaltak szerint a bérmegállapodást egy évre szeretnék rögzíteni úgy, hogy az alapbéremelést kombinált béremelés alkalmazásával 18 százalékkal, de minimum 75 ezer forinttal emeljék meg. Ezen felül az alapbérbe a mozgóbér négy százalékát építsék be, kapjon minden munkavállaló egy hónapban egy teljes szabad hétvégét, a gyermekek és az életkor után járó szabadságokkal pedig a munkavállaló rendelkezhessen. A választható béren kívüli juttatás keretösszegét a jelenlegi 620 ezer forintról 787 ezer forintra növeljék, fejlesszék tovább a lojalitás bónuszt és vezessék be a jubileumi bónuszt. 

Kitérnek arra is, hogy egy kérdőíves felmérés alapján a dolgozók a jelenlegi nettó jövedelmükhöz képest negyven százalékos növekedéssel éreznék a tisztes megélhetés tekintetében megbecsülve magukat. Hangsúlyozták: a szakszervezet nem a németországi fizetések egy az egyben eléréséért harcol, hanem a kialakult jelentős lemaradás csökkentéséért.

Két év alatt húsz százalékkal emelné dolgozói bérét az Audi Hungaria, a szakszervezet nem fogadta el

A negyedik, az előző hét végén a munkaadó által tett ajánlat szerint ez év január 1-jétől tíz és 2020. január 1-jétől további tíz százalékkal emelnék a béreket. Ezt az ajánlatot az Audi Hungária Független Szakszervezete (AHFSZ) azonban nem fogadta el, s hétfőn megalakították a sztrájkbizottságot.A tájékoztatás szerint a sztrájkbizottság megalakulása óta intenzívebben folyó tárgyalások szerdai napján a vállalat az előző ajánlatához képest "közel azonos mértékű" béremelést javasolt, amelyet kiegészítettek új tartalmi elemekkel.