165 éves embert is találtak török ellenzékiek a szavazólistákon

Választási csalástól tartanak a török ellenzékiek.

Onursal Adigüzel, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) politikusa közölte: 6389 száz év feletti regisztrált voksolót találtak a szavazólistákon.

A legidősebb a 165 éves Ayse Ekici, aki a regisztráció szerint először fog szavazni. Egy másik "aggastyán" pedig a Zulfu nevet viselő, 149 éves szavazó

- írta az MTI szerint a hírügynökség.

A CHP, a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) és a Jó Párt (Iyi Party) parlamenti képviselői a Reuters brit hírügynökségnek elmondták, hogy több ezer panaszt nyújtottak be az illetékes hatóságoknak a gyanús szavazólisták miatt.

A március 31-i helyhatósági választásokon Törökországban várhatóan szoros lesz a verseny a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) és az ellenzéki tömörülések között. A gyengélkedő gazdaság miatt a török politikát 2002 óta domináló AKP az előrejelzések szerint akár több nagyvárost is elveszíthet, köztük a fővárost, Ankarát. A CHP és a HDP szerint a szavazólistákon felfedezett vélt szabálytalanságok azokban a körzetekben a leggyakoribbak, ahol az AKP a legutóbbi választásokon hajszállal vesztett.

Recep Özel, az AKP politikusa elutasította az ellenzék állításait, és leszögezte: az ellenzék azt a látszatot akarja kelteni, hogy az AKP áll a szabálytalanságok hátterében.

A CHP szerint egyes szavazókörzetekben a választásra jogosultak száma drámaian megnőtt a tavaly júniusi elnökválasztás óta. Az észak-törökországi Cankiri tartományban lévő Orta körzetben például 95 százalékos növekedés történt.

Az ellenzékiek panaszt nyújtottak be a választási bizottsághoz amiatt is, hogy állításuk szerint egyes lakcímeken több tucat, de akár több száz embert is regisztráltak. A Jó Párt szerint a dél-keleti Bitlis tartományban 80 embert, a HDP szerint pedig az ugyancsak dél-keleti Mardinban 506-ot, míg Hakkariban 1108 embert regisztráltak egy lakcímen. Délkelet-Törökországban lakik az ország kurd kisebbségének nagy többsége.