Horváth Csaba: abszolút el tudom képzelni, hogy a Jobbik beáll mögém

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A rabszolgatörvény elleni budapesti megmozdulás végállomásánál, a Várkert Bazár előtt több párt is gyűjtött különböző célból aláírásokat. A szocialisták és a Párbeszéd aktivistái például a baloldali előválasztás miatt is szorgoskodtak: az MSZP-s Horváth Csaba személyesen is jelen volt, így őt kérdeztük a kilátásokról. Elképzelhetőnek tartja, hogy a Jobbik beáll mögé.

Tegnap a Závecz kihozott egy felmérést arról, hogy csak Karácsony Gergely verheti meg a főpolgármester-választáson Tarlós Istvánt. Nem kellene ezt a versenyt feladnia?

A verseny egy jóval nagyobb mintás kutatás keretében zajlik, előválasztásnak hívják, és mi azt várjuk, hogy tízezrével fognak részt venni ebben a budapestiek. Mind a ketten aláírtuk azokat a dokumentumokat, hogy elfogadjuk a végeredményt és támogatjuk a győztes munkáját. Nyilván, nem annyira a programokban, inkább a harcmodorban lesznek különbségek.

Meglesz a tízezres szám? Mert riasztó adatokról is lehetett hallani.

Ez egy innováció, a magyar politikában még csak hasonlóra sem volt példa. Azt gondolom, hogy most még tízezer, később húsz, aztán az előválasztás kinőheti magát egy automatizmussá, hogy ne az legyen, hogy a több ellenzéki jelölt kioltja egymást a regnáló hatalom jelöltjével szemben. Ha ezt április 8-án belátták volna a pártok, a Momentum, a Jobbik és az LMP most nem kellene az utcán demonstrálni.

De az is jogos felvetés, hogy akkor még nem érett meg erre az idő.

Csak jó lett volna, ha nem eső után fájlaljuk az esernyő hiányát. Ugyanakkor, itt van az EP- és az önkormányzati választás, és nincs kőbe vésve, hogy a Fidesz kitölti a mandátumát.

Az LMP Puzsér Róbertet támogatja. Az ő szerepét hogy látja ebben a történetben? Van-e egyeztetés a pártok között a visszaléptetéséről?

Nem foglalkozunk most ezzel a kérdéssel, nincs jelentősége. A Jobbikot viszont szeretném annyiban kiemelni, hogy ott volt egy korrekt szembenézés Mirkóczki Ádám révén, aki elmondta, ha visszaléptek volna bizonyos körzetekben, most nem lenne kétharmada a Fidesznek.

A Jobbik ugyanakkor még nem nevezett meg főpolgármester-jelöltet. Ön komolyan el tud képzelni egy olyan forgatókönyvet, hogy esetleg Ön mögé beállnának?

Abszolút el tudom képzelni. A Jobbikban ma komoly mértékben bízom, mint egy tisztességes szándékú együttműködő partnerben. Biztos vagyok benne, hogy jobbikos jelölt nem fog könnyíteni Tarlós helyzetén, és abban is biztos vagyok, hogy a Jobbik nem lesz akadálya annak, hogy egy ellenzéki jelölt álljon szemben a Fidesz jelöltjével.

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Harmati András

Friss

1
sss
2019. október 19. | 09:34
1
sss
2019. október 19. | 14:05
Életmódváltást szorgalmaz a katolikus egyházfő.
1
sss
2019. október 19. | 13:14
Az egykori pártelnök követeli, de pártja nem adja vissza neki az admin jogot.
Meg kell ismételni a választást.
Az egykori pártelnök követeli, de pártja nem adja vissza neki az admin jogot.
Az ingatlanárak növekedésével szemben a leghatékonyabb védekezés az ingatlanállomány bővülése lenne.