Jó hír a kivándorolt magyaroknak: a brexit után is ingyenes lesz a tartós letelepedési engedély

A konzervatív párti brit kormány döntése alapján azok a külföldi EU-polgárok, akik már törvényesen és életvitelszerűen Nagy-Britanniában laknak, a Brexit után is maradhatnak az országban, és megmaradnak jelenlegi jogosultságaik is, de letelepedett státusért kell folyamodniuk a belügyminisztériumhoz.

Az eddigi tervek alapján a letelepedési engedélyért folyamodó felnőtteknek 65 font (több mint 23 ezer forint), a 16 évnél fiatalabbaknak 32,50 font eljárási díjat kellett volna fizetniük.

Theresa May azonban a londoni alsóházban hétfőn tartott beszámolójában bejelentette: a kormány a parlament és a külföldi EU-polgárok civil szervezeteinek aggályaira hallgatva úgy döntött, hogy elengedi ezt a díjat.

A kormányfő ismertette a kormány válaszát arra is, hogy a képviselők a múlt héten példátlan, 230 fős többséggel elutasították a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét tartalmazó, az EU-val novemberben elért megállapodást.

A kormányfő a megállapodás legsúlyosabban bírált eleméről, az ír-északír határellenőrzés visszaállításának elkerülésére szolgáló tartalékmechanizmusról (backstop) csak annyit mondott, hogy a héten folytatja egyeztetéseit erről a kérdésről az alsóházi frakciókkal, és e megbeszélések eredményeit az EU elé terjeszti.

A jelenlegi tervek alapján a Brexit-megállapodásról jövő kedden tart vitanapot és szavaz ismét az alsóház.