Fel sem merült a MÁV-nál, hogy alkalmazzák a rabszolgatörvényt - más áll az új szabály mögött

Legalábbis ezt mondták a politikusoknak.

Ahogy arról beszámoltunk, egy összellenzéki sajtótájékoztató keretében politikusok arra kérték a MÁV-ot, hogy ne alkalmazza a rabszolgatörvényként elhíresült túlóraszabályozást. Az eseményt követően az ellenzéki képviselők Bangóné Borbély Ildikó (MSZP), Bősz Anett (Liberálisok), Szél Bernadett (független), Gréczy Zsolt (DK), Barabás Richárd (Párbeszéd), Csányi Tamás (Jobbik) aztán a székházban egyeztettek az állami cég képviselőivel - egyes sajtóinformációk szerint jelen volt Homolya Róbert vezérigazgató is, ám ez nem fedi a valóságot.

Mindenesetre a lényeg, hogy az elmondottak szerint a MÁV-nál fel sem merült, hogy alkalmazzák a rabszolgatörvényt. Nem fognak emiatt módosítani a kollektív szerződésen sem, ha valaki túlórát vállalna, azt egyéni megállapodás szerint teheti meg.

De vajon mi lehet az oka annak, hogy sem az állami vállatok (például az MVM), sem pedig a multik (pl.: Tesco) nem alkalmazzák a rabszolgatörvényt. Csányi Tamás ezt azzal magyarázta az Alfahírnek, egyre inkább világossá válik, nem a multik miatt kellett törvénytelenül elfogadni ezt a jogszabályváltozást, a kormányzat közeli oligarchák üzleti érdekében döntöttek a rabszolgatörvényről a fideszesek.