Bangladesi nőkkel gyártatták 126 forintos órabérért a pólókat a női egyenjogúsági kampányhoz

Meredek sztori.

A Guardian tényfeltáró újságírói derítettek ki egy egészen hihetetlen sztorit azokról a pólókról, amiket a Spice Girls tagjai terveztek és a Comic Relief jótékonysági szervezet terjesztett. A ruhadarabok a gender justice nevű kampányhoz készültek. A probléma az, hogy bangladesi női munkásokkal gyártatták ezeket, nagyjából 126 forintos órabérért, akár napi 16 órás műszakokban, férfi műszakvezetők verbális inzultusai közepette. A pólók elején az #iwannabeaspicegirl (#spicegirlakaroklenni), a hátoldalukon a gender justice (nemi igazságosság) olvasható.

A Guardian újságírói a helyszínen jártak, ahol egy munkás beszámolt a szörnyű körülményekről és az éhbérről. A gyár a Bangladest önkényuralomi eszközökkel irányító koalíció külügyminiszterének résztulajdonában van.

A Spice Girls tagjait „mélyen megrázta és megdöbbentette” a hír, saját pénzükből fogják finanszírozni a tényfeltáró vizsgálatot, a Comic Relief szintén megdöbbenésének adott hangot.

A gyártással a brit online ruhakereskedő Representet bízták meg, akik alvállalkozót cseréltek, most azt mondják, hogy vállalják a felelősséget és visszatérítik a pólók árát annak, aki kéri. A szóban forgó bangladesi textilüzem, az Interstoff Apparels tagadja a vádakat, a Guardian viszont bizonyítékokkal rendelkezhet, például friss fizetési bizonylattal.