A rendőrség keresi a vandálokat: lencsevégen a Szent Korona-ábrázolások rongálói

Most éppen ők tördelték a Margit híd kőkeresztjeit.

A II. kerületi Rendőrkapitányság rongálás vétség gyanújával indított nyomozást ismeretlen tettesek ellen.

A Police.hu 22-én hozta nyilvánosságra a hídon működő térfigyelőkamerák felvételeit, melyek a pilléreken található kőkereszteket letördelő fiatalokat ábrázolják.

A január 4-ei esettel kapcsolatban egy 25 év körüli, körülbelül 165 centiméter magas nőt és egy 25 év körüli, körülbelül 175 centiméter magas férfit keresnek.

A január 6-ai rongálás miatt pedig két férfit próbálnak kézre keríteni: mindketten 25 év körüliek, egyikük körülbelül 180 centiméter, a másik körülbelül 175 centiméter magas.

[video:https://youtu.be/1nzKZ4ghqx4]

A Budapesti Rendőr-főkapitányság II. kerületi Rendőrkapitánysága kéri, hogy aki a felvételeken látható nőt és a férfiakat felismeri, tartózkodási helyükkel, vagy a bűncselekménnyel kapcsolatosan információval rendelkezik, akár névtelensége megőrzése mellett hívja a 06-80-555-111 „Telefontanú” zöldszámát, a 107 vagy 112 központi segélyhívó számok valamelyikét.

Mint emlékezetes, 2018 decemberének végén már egy hasonló esetben elkaptak két 19 éves vandált, akik részegen tördelték le a kőkoronákról a keresztet. Az a vandalizmus a hatóságok közlése szerint több százezer forint kárt okozott a hídban.

A hasonló rongálásokkal kapcsolatban a Jobbik nemrég kifogásolta, hogy sem a Fidesz-kormány, sem az ügyészség, a legutóbbi időkig pedig a rendőrség sem vette komolyan a Szent Korona sérelmére elkövetett barbár cselekedeteket.

Sneider Tamás pártelnök akkor felidézte:

hiába került be jobbikos javaslatra az új büntetőeljárási kódexbe 2012-ben a Szent Korona megsértésének önálló büntetőjogi tényállása - mely az elrettentést szolgálná és egy évig terjedő szabadságvesztést helyez kilátásba az elkövetők számára -, azt a jogalkotók szándéka ellenére senki sem alkalmazza.

Mi pedig hozzátehetjük, hogy ide vezet az, amikor az Orbán-kabinet a kereszténység túlhangsúlyozott álcájával igyekszik elfedni a saját rablópolitikáját, egyes tájékozatlan emberek pedig - elítélendő és primitív módon - a szakrális jelképek meggyalázásával próbálják kifejezni nemtetszésüket a rendszerrel szemben. Köszönjük, Fidesz.

Továbbra is piti rongálás a Szent Korona-ábrázolások meggyalázása

Az ünnepi időszakra időzített hír volt, hogy a Margit híd Szent Korona ábrázolásainak 2018 szeptemberi megrongálása kapcsán elfogták az elkövetőket, az ügyészség pedig indítványozta, hogy a bíróság tárgyalás nélkül, a rendelkezésre álló iratok alapján döntsön a rongálók megbüntetéséről.