Washington Post: Lánczi András arról beszélt, ha Soros nem támogatja a menekülteket és a romákat, akkor a CEU Budapesten maradhatott volna

Kik mondhatták ezt?

A CEU elüldözéséről jelent meg publicisztika a Washington Postban Ronald J. Daniels tollából. A szerző pont az egyetem amerikai akkreditációja miatt járt Magyarországon, ahol több emberrel is beszélgetett az ügyről. Daniels azt írja, hogy köztük volt Lánczi András is, akit a szerző Orbán befolyásos tanácsadójának nevez. A Corvinus rektora állítólag a következőket mondta neki:

"Ha Soros visszafogja a szír menekültek és az országban élő romák támogatását, azt mondják, hogy akkor a CEU bezárása elkerülhető lett volna. Egészen pontosan ezt mondta nekem Lánczi András, aki 2016 óta a Corvinus Egyetem rektora és Orbán befolyásos tanácsadója, amikor múlt héten találkoztunk."

Azt "azt mondják" kifejezés használata azt mutatja, hogy valószínűleg nem Lánczi gondolatairól van szó, hanem valakikéről, akik erről beszéltek.

A kormány ezzel szemben végig azt állította, hogy a CEU-t nem Soros György miatt akarják kinyírni, hanem, mert - szerintük - nem teljesítették a törvényi kötelezettségeiket. Az egyetem vezetése szerint mindent megtettek, amit a jogszabályok előírnak.

(Washington Post / 444)