Turisztikai ügynökség: az állam nem figyeli meg a turistákat

A lap szerdai számában megjelent cikkben felidézték, a turizmustörvény módosításával az idén induló NTAK, vagyis az országban megforduló turisták adatait közvetlenül gyűjtő új, digitális adatszolgáltatási rendszer miatt a Demokratikus Koalíció az Európai Bizottságnál tett feljelentést, mert szerintük a kormány a turizmust felhasználva akarja megfigyelni a magyarokat, illetve visszaélni a személyes adataikkal, ami a Társaság a Szabadságjogokért szerint is elfogadhatatlan.

A kormány pontosan tudni fogja, hogy hol nyaraltál

Idén már hatályba lép a turizmus törvény módosítása, ha szállás-szolgáltatást vesznek igénybe az emberek, napra pontosan követhető lesz a mozgásuk. A szállodáknak legkésőbb június 30-ig, a panzióknak szeptember 30-ig, míg a kempingeknek, üdülőházaknak, közösségi szálláshelyeknek és magánszállásadást magába foglaló egyéb szálláshelyeknek december 31-ig kell regisztrálni a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központnál, ami Rogán Antal nevéhez fűződik és a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt.

Guller Zoltán a Magyar Időknek kijelentette, az MTÜ nem tud, nem akar, és soha nem is fog személyes adatokat gyűjteni, hiszen annak turizmusfejlesztési szemszögből nincs relevanciája.

A turisták szempontjából semmi nem változik, hiszen a szálláshelyeken eddig is be kellett jelentkezniük a szobák elfoglalásakor. Az új rendszer arra lesz jó, hogy anonim módon, tehát személyes adatot nem tartalmazó módon lássák a legfontosabb turisztikai mérőszámokat - fűzte hozzá a vezérigazgató.

Kitért arra is, hogy a legtöbb kereskedelmi szálláshelyen már fut valamilyen szálláshelykezelő szoftver, hiszen a világ legtöbb országában, így az Európai Unióban és Magyarországon is bejelentési kötelezettségük van a szolgáltatóknak, azonban a jelenlegi, sokszor nehezen ellenőrizhető, papíralapú adatszolgáltatási gyakorlat miatt a forgalmi mutatók nem teljes körűek, nem pontosak és végképp nem naprakészek. A Központi Statisztikai Hivatal egyébként is csak 50-80 nappal később közli a statisztikákat - tette hozzá.

Alaptörvénybe ütközhet, ha a rendőrség követi, hol nyaralunk

Mi is beszámoltunk arról a törvénymódosításról, melynek értelmében, ha szállás-szolgáltatást vesznek igénybe az emberek, napra pontosan követhető lesz a mozgásuk. Ehhez a szállásadóknak előbb telepíteniük kell egy úgynevezett szálláshelykezelő szoftvert, hogy legkésőbb a regisztrációt követő hónap első napjától elkezdjék küldeni az adatokat a vendégeikről.A rendőrség pedig anélkül kereshet az adatokban, hogy arról bárki tudna, hivatalosan bűnmegelőzési célból.

(Fotó: Máthé Zoltán / MTI)