Washington félti a diplomatáit, mégis hazahívják őket Venezuelából

A State Department bejelentése szerint azoknak a diplomatáknak kell hazatérniük, akiknek munkája "nem alapvető fontosságú". Az indoklás szerint a diplomatáknak biztonsági okok miatt kell hazatérniük. A közlemény nem tesz említést arról, hogy Nicolás Maduro elnök szerdán megszakította a diplomáciai kapcsolatokat Washingtonnal, és egyúttal kiutasította az amerikai külképviseletek munkatársait, 72 órát adva nekik a távozásra.

Az amerikai külügyminisztérium honlapján megjelentetett "biztonsági riadó" szerint a Trump-kormányzat arra inti a Venezuelában élő vagy ott turistáskodó amerikaiakat, hogy "komolyan vegyék fontolóra" távozásukat a dél-amerikai országból. "Az Egyesült Államok kormányzata csupán korlátozott mértékben tud segítséget nyújtani a Venezuelában lévő amerikai állampolgároknak" - olvasható a tárca felhívásában. 

A minisztériumi közlemény nem tesz említést arról, hogy hány diplomatája marad Venezuelában.

Maduro bezárja a követséget

Maduro csütörtökön bejelentette, hogy elrendelte országa amerikai nagykövetségének és konzulátusainak bezárását, egyúttal megismételte: az amerikai diplomatáknak legkésőbb a hét végéig távozniuk kell Venezuelából.

(MTI)