Így csalt "barátságosan" a Facebook

Nem ismer határokat a közösségi portál étvágya.

A Facebook szándékosan hagyta, hogy egy csomó gyerek játékokkal verje óriási adósságokba a szüleit - írja a Guardian alapján az Mfor.hu. Mint kiderült: a gyerekek egy sor facebookos játékban vettek maguknak bónuszokat nagy összegekért a szüleik pénzén, anélkül, hogy felfogták volna, mit is csinálnak. A Facebook ezt nem akadályozta meg, sőt, konkrétan a vállalat belső stratégiájának része volt, hogy bátorítsák a "barátságos csalást", ahogy ezt az eljárást elnevezték.

A Facebook évekig szándékosan hagyta, hogy gyerekek tömegei a platform játékait használva halmozzanak fel óriási adósságokat szüleik hitelkártyáján, derül ki azokból a dokumentumokból, melyet az amerikai központú Center for Investigative Reporting oknyomozó újságírói szervezet szerzett meg. 

Az iratok szerint a Facebook illetékesei hosszasan tanácskoztak azon, mit kezdjenek a "bálnákkal" - így nevezték el a játékokkal adóssághalmozó gyerekeket - mielőtt úgy döntöttek, hogy nem fizetik vissza a szüleiknek az oldalon elköltött pénzeket.

A gyakorlatot a cégen belül "barátságos csalásnak" nevezték el. Különböző játékokban különféle bónuszokat, erősítéseket lehetett venni, de nem virtuális, hanem valódi pénzért. Ez azonban nem volt világos a gyerekeknek és szüleiknek sem: a legkisebbek sokszor fel sem fogták a koncepciót, a nagyobbak pedig sokszor nem tudták, hogy a szülők hitelkártyája rá van kapcsolva a Facebookra, míg a dollárezres tartozásokról meg nem jött az értesítés.