Örök álom a miskolci megyei kórházban?

Gyakorlat nélküli orvosok végzik az aneszteziológusi munkát a borsodi megyeszékhelyen.

Az immár összevontan működő miskolci kórházakban mára kritikussá vált az altatóorvosok hiánya. Az intézményekben bevezetett „életpályamodellből” éppen a fiatal szakorvosjelöltek maradtak ki, ami az aneszteziológus orvosok távozását és az utánpótlás teljes megszűnését eredményezi – ismertette Badány Lajos, a Jobbik miskolci önkormányzati képviselője. A helyi politikus szerint a kieső kapacitást egyéb szakterületről berendelt orvosok alkalmazásával igyekeznek pótolni, jórészt olyan kollégákkal, akik 10-20 éve nem végeztek rendszeres altatóorvosi tevékenységet. Ez az intézkedés beláthatatlan kockázatot rejt magában – hangsúlyozta.

Badány úgy véli, megmagyarázhatatlan és felelőtlen a megyei kórház egyes vezetőinek hozzáállása a problémához, amikor az érintettek előtt olyan lenéző kijelentéseket tesznek, hogy léteznek orvosok és aneszteziológusok. A fiatal szakorvosjelöltek ügyeleti díjának minimális emeléséről hallani sem akarnak, miközben a szomszédos megyeszékhely kórházában egy szakorvosi fizetés másfélszerese a miskolcinak. Így aztán mennek is az orvosok Egerbe, egyéb nagyvárosokba, Miskolcon pedig időzített bombaként ketyeg a túlterheltségből és a gyakorlat hiányából adódó műhiba – húzta alá. A működést veszélyeztető szakemberhiány okán szülészeti és intenzív osztályra rendszeres altatóorvosi gyakorlattal nem rendelkező, jelenleg teljes munkaidőben egyéb szakmában tevékenykedő orvosokat, például kardiológus szakorvosokat rendelnek be altatóorvosi ügyeleti munkára. Felhívta a figyelmet, hogy ők ugyan kényszerhelyzetben elvállalják ezt, de legjobb igyekezetük ellenére is tény, hogy hosszú évek óta nem végeztek gerincérzéstelenítést vagy műtéti légút biztosítást. Badány szerint érthetetlen, hogy Miskolc orvos-polgármestere miért nem kezdeményez intézkedéseket az illetékes szerveknél a kritikus állapotok kezelésére, amely immár Miskolc és a megye lakosságának egészségügyi ellátását is veszélyezteti.

Ez nem lehet egyedi intézményi finanszírozás kérdése, hiszen ha a szomszédos Eger is képes biztosítani az altatóorvosok szakmai megbecsülését, akkor Miskolcról miért kell elüldözni őket?

– tette fel a kérdést az ellenzéki városatya.

Az idő sürget. Addig kell cselekedni, amíg a Csillagpont kórház nem halálcsillag néven fog bevonulni a hazai orvoslás történetébe – zárta sajtótájékoztatóját Badány Lajos.