1. Dánia, 2. Norvégia, 3. Franciaország

Dánia válogatottja 18-11-es félidőt követően 31-22-re legyőzte Norvégia csapatát a német–dán közös rendezésű férfi kézilabda-világbajnokság vasárnapi döntőjében, Herningben.

A két csapat a csoportkörben is találkozott egymással, akkor az olimpiai bajnok dánok 30-26-ra nyertek. A norvégok a két évvel ezelőtti után a második, a dánok pedig a negyedik vb-döntőjüket játszották, de nyernie korábban egyik csapatnak sem sikerült.

A fináléban 3-2-nél vezettek utoljára a norvégok, onnan a házigazdák Mikkel Hansen irányításával 7-2-es sorozatot produkáltak. A dánok extázisban játszottak, és egyben rendkívül taktikusan is, hiszen alaposan felkészültek az ellenfél legjobbja, Sander Sagosen semlegesítésére, és már a szünet előtt eldöntötték a meccset.

Niklas Landin a második felvonásban is bravúrosan védett, erre alapozva csapata a 47. percben már tíz góllal vezetett, és a hajrában sem történt változás a játék képében, így a dánok váratlanul nagy fölénnyel nyertek.

Érdekesség, hogy a világbajnokságot százszázalékos teljesítménnyel megnyerő dánok idén csak a magyar válogatottól kaptak ki – január 6-án az odensei felkészülési mérkőzésen 28-25-re –, és a tornán is a magyarokkal játszották a legszorosabb meccsüket, amikor a középdöntő első fordulójában 25-22-re győztek.

Franciaország válogatottja nyerte a bronzérmet, miután vasárnap a herningi helyosztón 9-13-as félidő után 26-25-re legyőzte Németország csapatát.

Még tíz perc sem telt el, amikor a franciák sérülés miatt elveszítették kezdőkapusukat, Cyril Dumoulint. A németek magukhoz ragadták a vezetést, és bár ellenfelüknek sikerült egyenlítenie, az első félidőt egy 4-0-s sorozattal zárták, így a szünetben a korábbinál is nagyobb különbséggel vezettek.

A hatszoros világbajnok franciák a második felvonás elején hat és fél perc alatt ismét egyenlítettek, majd két góllal vezettek is, ám ezután a német csapat zárkózott vissza.

A két együttes a csoportkörben 25-25-ös döntetlent játszott egymással, és ez volt az állás az utolsó másodpercben is, ám ekkor egy gyors ellenakció végén Nikola Karabatic gólja zárta le a rendkívül szoros és izgalmas hajrát, illetve a bronzmérkőzést. Pár pillanattal korábban még a németek támadhattak a győzelemért, de eladták a labdát.

A Telekom Veszprém francia balszélsője, Kentin Mahé nyolc lövésből hét gólt szerzett, így őt választották a mezőny legjobbjának.

A torna álomcsapata:

  • kapus: Niklas Landin (dán)
  • jobbszélső: Ferrán Solé (spanyol)
  • jobbátlövő: Fabian Wiede (német)
  • irányító: Rasmus Lauge Schmidt (dán)
  • balátlövő: Sander Sagosen (norvég)
  • balszélső: Magnus Jöndal (norvég)
  • beálló: Bjarte Myrhol (norvég)