Összevonhatják a művészeti egyetemeket?

A HVG értesülései szerint hamarosan benyújthatják azt a törvényjavaslatot, amelynek értelmében az öt magyarországi művészeti egyetemet egy konglomerátumba tömörítenék.

Az előkészítésbe egyelőre egyik egyetemet sem vonták be. Bár nem először merült fel annak az ötlete, hogy

a Magyar Képzőművészeti Egyetemet (MKE), a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemet (Mome), a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemet (Zeneakadémia), a Színház és Filmművészeti Egyetemet (SZFE),  és a Magyar Táncművészeti Egyetemet (MTE) egy egységként kezeljék.

A HVG értesülései szerint a Zeneakadémia aggódik legjobban az önállósága feladása miatt. A Liszt Ferenc Egyetemen ezen a héten válságértekezletet hívtak össze az ügyben, miközben a miniszterelnökkel jó kapcsolatot ápoló művészeket kerestek meg azzal, hogy vezető kormánypárti politikusoknál - elsőként is Orbán Viktornál - lobbizzanak a Liszt Ferenc alapította, 150 éves, nemzetközi hírű intézmény önállósága mellett.

A legkönnyebb helyzetben az Emmitől várhatóan az innovációs tárcához kerülő Moholy-Nagy Művészeti Egyetem van, amelyre hasonló modellváltás várhat, mint az alapítványi fenntartásba kerülő Budapesti Corvinus Egyetemre, így feltehetően megússza az összeolvasztást.