Erdogan Orbánnak is beszólt Venezuela ügyében: "Hogy mondhatod, hogy 'menj innen!' egy olyan embernek, aki választott vezető?"

Erdogan Ankarában, a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) frakcióülésén felszólalva, az Európai Uniónak címezve szavait, úgy fogalmazott: "(Venezuela) hozzád tartozik? Hogy mondhatod, hogy 'menj innen!' egy olyan embernek, aki választott vezető? Hogy adhatod át az államfői jogköröket valakinek, aki választáson még meg se mérettette magát? Hol a demokrácia? Úgy volt, hogy demokraták vagytok. Egyfelől azt hangoztatjátok, hogy demokrácia, demokrácia, demokrácia, másrészről pedig erővel és csalással megdöntitek a (venezuelai) kormányt. Ez az Európai Unió! Törökország határozottan ellene van ennek az imperialista felfogásnak" - jelentette ki Erdogan.

Orbán: Madurónak azonnal távoznia kell Venezuela éléről

Pablo Casado, a spanyol Néppárt elnöke csütörtök délután telefonon megbeszélést kezdeményezett Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével - tájékoztatta Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-t. Mi történt?Ahhoz, hogy a jelenlegi helyzetet megértsük, érdemes áttekinteni a venezuelai demokratikus parlamentarizmus jelenlegi állapotát, amit röviden úgy is összefoglalhatnánk, hogy tulajdonképpen nem létezik.

A venezuelai válságról itt írtunk részletesen:

A hadsereg kezében a venezuelai hatalom sorsa

Mi történt?Ahhoz, hogy a jelenlegi helyzetet megértsük, érdemes áttekinteni a venezuelai demokratikus parlamentarizmus jelenlegi állapotát, amit röviden úgy is összefoglalhatnánk, hogy tulajdonképpen nem létezik. Nicolás Maduro a megválasztott és ellenzéki többségű parlamentet gyakorlatilag megfosztotta jogaitól, a legfelső bíróság szerint minden döntésük semmis, helyette alkotmányozó nemzetgyűlést hozott létre az elnök.

(MTI)

(Fotó: Béli Balázs / alfahir.hu)