Indoklás nélkül ugrott meg a Széllkapu zöldítésének díja

A munka nem változott, mégis előre nem látható körülményekre hivatkoznak.

188 millió forinttal emelkedik a Millenáris Széllkapu zöldfelületeinek ára – olvasható az uniós közbeszerzési értesítő mai számában. A beruházás ellenértékeként így már több mint 2 milliárd forintot számlázhat ki a közbeszerzést korábban elnyert debreceni Parkertech Kft.

Az áremelkedés mértéke 9,96 százalék, így épphogy elmarad attól a 10 százalékos korláttól, melytől új közbeszerzés kiírása lenne kötelező. Érdekesség viszont, hogy az elvégzendő feladat egyáltalán nem változott, az eredeti kiírásban és a módosításban szereplő vállalkozói munkák szövegezése karakterre megegyezik. Mindezek fényében elég furcsa a közbeszerzési hirdetményben olvasni, hogy a vállalkozói díj növekedéséről az alábbiakban részletesen kifejtett indokokra tekintettel megállapítható, hogy az a Kbt. 141. § (4) bekezdés c) pontja szerinti

előre nem láthatósági körülményekre figyelemmel indokolható.

A kft. 2013-ban alakult át az azonos nevű bt.-ből, és megindult a forgalom növekedése. 2014-2016 között 2-300 milliós forgalmat bonyolított le, ami 2017-re 800 millióra emelkedett. A Széllkapu zöldítésének munkája, mely 1,886 milliárdról most 2,074 milliárdra ugrott, várhatóan még nagyobb ugrást jelent a debreceni házaspár tulajdonában álló cégnek.

Lapunk korábban a Rogán Antal propagandaminiszter felügyelete alá tartozó Nemzeti Kommunikációs Hivatal (NKOH) hasonló, épphogy 10 százalék alatti költségnövekedéseit is vizsgálta. Akkor az NKOH egy kancelláriaminiszteri rendeletre hivatkozva azt közölte, az ilyen úgynevezett de minimis jogalapon történő emelés során pusztán adminisztrációs technikai okból szerepel az előre nem láthatósági körülmény. Hozzátették, az értékhatár alatt történő emelkedés a közbeszerzési törvény alapján további feltételek fennállása nélkül is mindig jogszerűnek tekinthető.

Azért emelik pont 9,99 százalékkal a közbeszerzésen elnyert pénzek mértékét, mert csak!

Három esetben is épphogy az új tender kiírása nélkül megemelhető összegben növelte a Nemzeti Kommunikációs Hivatal a Fidesz-kedvenc kommunikációs cégek közbeszerzésen elnyert pénzét. A hivatal egy kancelláriaminiszteri rendeletre hivatkozott, melynek értelmében az ilyen jogcímen történt emelést nem kell indokolni, Balásy Gyula kft.-i így csak ebben a három esetben csaknem 86 millió forint pluszpénzhez jutottak.