Felszólalt a szakszervezet az MTA autonómiájáért

A kormány érdemi egyeztetés nélkül, a törvényeket felülírva tartja vissza a jogosan járó pénzeszközöket.

Az FDSZ elnöksége mély felháborodását fejezi ki, amiért Palkovics László innovációs és technológiai miniszter elvonta a Magyar Tudományos Akadémiától kutatóintézeteinek állami támogatását.

"A kormány érdemi egyeztetés nélkül, a törvényeket felülírva tartja vissza a jogosan járó pénzeszközöket. Ezen intézkedést nyílt politikai támadásnak, zsarolásnak tartjuk, amely bizonytalanságot kelt a dolgozókban, ellehetetleníti a hosszú távú kutatói tevékenységet és a normális működést"

- fogalmaztak.

Mint írták, szolidaritásukat fejezik ki az MTA elnökségével és a kutatóintézetek munkatársaival.

"Elutasítjuk a tudományos élet szervezeti átalakításának tervezetét, szakszerűtlen és kidolgozatlan pályázati rendszerét, követeljük annak azonnali felfüggesztését, teljes visszavonását"

- szögezték le.

A szakszervezet tiltakozik a szerintük meggondolatlan, irracionális lépések, az MTA kutatóintézet-hálózat szétverése, egyes intézetek megszüntetése ellen. Ezeket a magyar tudományosság jövőjét veszélyeztető intézkedéseknek tekintik, valamint kifogásolják az egyeztetések elmaradását, az átalakítás mikéntjét és a jogsértő eljárásokat is.

"Követeljük az MTA és általában a tudomány autonómiájának Alaptörvényben is garantált biztosítását, a kutatóhálózat megfelelő finanszírozását, a dolgozók egzisztenciális biztonságának helyreállítását!"

- fogalmazott a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete.

Több száz tudós tiltakozott a „Palkovics-terv" és az MTA államosítása ellen

Jelentős érdeklődés mellett már a második rendezvényét tartotta meg az Akadémiai Dolgozók Fóruma, amit a Természettudományi Kutatóközpont, a Wigner Fizikai Kutatóközpont és a Rényi Matematikai Kutatóintézet Közalkalmazotti Tanácsai hívták össze, de mellettük nagy számban megjelentek a Bölcsészettudományi Kutatóközpont és más tudományágak dolgozói is.