Újrázhat az MNB élén Matolcsy György

Orbán Viktor ezt szeretné.

Orbán Viktor miniszterelnök Matolcsy György ismételt kinevezésére szándékozik javaslatot tenni a Magyar Nemzeti Bank elnöki tisztségére Áder János köztársasági elnöknek, a jelölt parlamenti meghallgatása után - tájékoztatta az MTI-t kedd délután Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.

A kormányfő levélben fordult Kövér Lászlóhoz, az Országgyűlés elnökéhez, melyben - tájékoztatva őt személyi javaslatáról - arra kéri a házelnököt, hogy intézkedjen Matolcsy Györgynek az Országgyűlés gazdasági bizottsága előtti meghallgatása érdekében.
    
Matolcsy György hat évre szóló jegybankelnöki megbízatása 2019. március 3-án szűnik meg.

A Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény szerint a szervezet elnökének személyére a miniszterelnök tesz javaslatot a köztársasági elnök számára. Az MNB elnökének megbízatása hat évre szól. Egy személy legfeljebb két alkalommal lehet az MNB elnöke.
   
Az Alaptörvény értelmében a jegybank elnökét a köztársasági elnök nevezi ki.

Matolcsy jegybankelnök maradhat

Bár hivatalos döntés még nincs, de a legvalószínűbb forgatókönyv szerint Matolcsy Györgynek meghosszabbítják márciusban lejáró MNB-elnöki mandátumát - értesült az Mfor. A gazdasági szaklap megjegyzi, volt olyan felvetés, amely szerint visszatérne a kormányba, és a gazdaságstratégiai tervezést emelnék kormányzati szintre az irányításával, például a Pénzügyminisztériumból kiszakítva az érintett területet.

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Tari Tamás

Friss

1
sss
2019. Augusztus 17. | 21:37
1
A mesében akár fejleszteni is tudnak majd belőle...