Most a kórházi várólistákkal kapcsolatban ferdített a kormány

Rétvári: kevesebbet kell várni, mint a norvégoknál.

Rig Lajos eredetileg azt szerette volna megtudni az EMMI-t irányító minisztertől, hogy minek fizetnek az emberek tb-t, amikor van, hogy életbevágóan fontos vizsgálatokra is hónapokat kell várni. 

Rig Lajos személyes történeteken keresztül mutatta meg a miniszternek, mit jelent az orvoshiány

Rig Lajos, a Jobbik egészségügyi szakpolitikusa most azzal próbálkozik, hogy megmutatja Kásler Miklós humánminiszternek, a sikerpropaganda ellenére mi vágja pofán a valóságban az elkeseredett, egyébként dolgozó magyarokat.

A jobbik egészségügyi szakpolitikusa arra emlékeztetett, hogy egy átlag magyar évente 200 ezer forintot hagy ott a magánegészségügyben, mert nem teheti meg, hogy hónapokat várjon. 

Norvégiánál és Lengyelországnál jobban teljesítünk?

Rétvári Bence válasza alapján minden szép és minden jó a magyar egészségügyben, hiszen a kormány 2010 óta 25 milliárd forintot fordított a várólisták rövidítésére (összehasonlításképp: ez ötödannyi, mint amennyi tao-kedvezményt biztosítanak a látványsportoknak 2019-ben). Az államtitkár hosszasan sorolta az intézkedéseket, majd azt írta:

„Magyarországon a szürkehályog műtétre az átlagos várakozási idő 45 nap, addig például ez Norvégiában 114 nap. A csípőprotézis műtét átlagos várakozási ideje Magyarországon 88 nap, Lengyelországban 444 nap. Térdprotézis műtétre Norvégiában átlagosan 158 napot kell várni, Magyarországon 2018-ban 126 nap volt az átlagos várakozási idő.”

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő honlapján azonban nemcsak a tavalyi adatok állnak rendelkezésre, hanem a legfrissebbek is. Ezalapján a valós kép sokkal rosszabb, mint amilyet Rétvári Bence festeni próbált.

Szürkehályogműtétre 86 nap az átlagos várakozás mértéke, ami különbözik a válaszban közölt adatoktól – csaknem kétszer annyi, mint amit az államtitkár említett. Észak-Közép-Magyarországon van olyan beteg, akinek 402 napot kell várnia a beavatkozásra, igaz, négy régióban van olyan, akinél egy héten belül elvégzik a műtétet.

Egy csípőprotézis-műtétre átlagosan 287 napot kell várni ma Magyarországon, a listán összesen 5177 beteg van. Észak-Magyarországon a legrosszabb a helyzet, ahol 657 nap a maximális, és 567 nap az átlagos várakozási idő. Ott a legjobb esetben is 171 nappal előre adnak időpontot.

Térdprotézis műtétre a NEAK adatai alapján 361 nap az átlagos várakozási idő, ami majdnem háromszor annyi, mint amiről az államtitkár válaszában írt. Észak-Magyarországon például átlagosan 639 napot kell egy ilyen beavatkozásra várni, de leghamarabb is 185 nap múlva lehet sorra kerülni. Még ez az adat is jóval rosszabb, mint amit az államtitkár válaszában írt.