Egyre többen lépnek be a szakszervezetekbe

Több autóipari beszállító cég dolgozói is megkeresték a napokban a Vasas Szakszervezeti Szövetséget, hogy tagszervezetet szeretnének alapítani, sőt, az egyik cég munkavállalói azonnal sztrájkba is akartak lépni, hogy így kényszerítsenek ki egy nagyobb léptékű béremelést. Utóbbiakat úgy kellett erről lebeszélni, hiszen a munkabeszüntetést nem lehet egyik napról a másikra elkezdeni - írja a Népszava.

A lap kiemeli: a szakszervezetek iránt támadt fokozott érdeklődés egyik oka az Audi Hungária Független Szakszervezet sikeres sztrájkot szervezett. 

Országosan ugyanakkkor még mindig csak a munkavállalók mindössze 10 százaléka tagja valamelyik érdekképviseletnek (bár az ipari cégeknél vannak 70-75 százalékos belépési aránnyal szakszervezetek). 

Sokan követnék az audisok példáját

A sztrájk óta nemcsak az AHFSZ 9 ezer tagja mellé léptek be a sztrájk kezdete óta még többszázan, a szintén a járműiparban tevékenykedő Vasas Szakszervezeti Szövetség 25 ezer főre tehető tagsága is mintegy 10 százalékkal bővült az elmúlt hetekben. 

László Zoltán, a Vasas alelnöke szerint ebben csak részben játszik szerepet az Audi-sztrájk, az iparban az utóbbi évek szakszervezeti építkezése nyomán egyre erőteljesebb a dolgozók érdekérvényesítési szándéka és képessége.

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Tari Tamás

Friss