Ha az Államkincstáron múlik, nem derül ki, hogy ők dolgoznak rosszul, vagy a Fidesz hazudott

Pedig egyértelmű a válasz kamupárt-ügyben.

Még január 28-án adtam be közérdekű adatigénylést a Magyar Államkincstárnál. Azt szerettem volna megtudni, hogy hány esetben kezdeményeztek behajtási eljárást a kamupártok visszafizetendő kampánytámogatásai ügyében. Előtte kerestem a sajtóosztályt, de napokig nem érkezett semmilyen reakció.

Így vezeti félre a NAV azt, aki a kamupártokkal kapcsolatos közpénzekről érdeklődik

Két hete fordultunk a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz, hogy megtudjuk, mennyi pénzt sikerült behajtani a kamupártoktól. Négy napig ültek a válaszon, majd azt közölték, hogy adótitoknak minősülnek a kért adatok, ezért nem adhatják ki. Múlt szerdán ugyanezeket az adatokat kapta meg a NAV-tól, és hozta nyilvánosságra Szél Bernadett.

Nemcsak tőlük szerettem volna a vonatkozó adatokat megkapni, ezért megkerestem a NAV-ot is. Az adóhivatal átlátszó hazugsággal próbált meg lerázni, végül pár nappal azután, hogy adótitokként hivatkoztak a kért adatokra, kiadták őket Szél Bernadettnek. A MÁK-nak beadott adatigénylésemben a következőkre voltam kíváncsi:

1.) A 2018-as országgyűlési választáson induló, de a szavazatok számát tekintve 1% alatt teljesítő jelölő szervezetek és jelöltek összesen mennyi állami kampánytámogatást fizettek vissza 2019.01.27-ig bezárólag?

2.) A 2018-as országgyűlési választáson induló, de a szavazatok számát tekintve 1% alatt teljesítő jelölő szervezetek és jelöltek visszafizetési kötelezettségének elmulasztása miatt hány eljárást kezdeményezett a Magyar Államkincstár az illetékes hatóságnál?

Az előírások alapján február 12-éig kellett volna megkapnom a MÁK válaszát. Úgy tűnik azonban, hogy a szervezet nem gondolta fontosnak azt, hogy az adófizetők is megtudják, mennyi pénzt sikerült visszafizettetni a kamupártoknak kiosztott csaknem 3 milliárd forintból. 

A kamupártokra vonatkozó adatokat Szél Bernadettnek szerencsére sikerült megszerezni a NAV-tól, így abból az kiderült, hogy a MÁK 17 párttal szemben kezdeményezett eljárást. Ezekből mindössze egy vezetett eredményre, de kiderült: csak annyi pénzt sikerült visszaszerezni, hogy abból Rogán Antal még egy tisztességes ráklevest sem tudna elfogyasztani.

2017-ben a választási törvény módosítása után a Fidesz azt állította, hogy a változtatások miatt nem lesz annyi visszaélés a pártok állami támogatásaival kapcsolatban, mint az előző választáson. Pedig gyakorlatilag annyit csináltak, hogy a vezető tisztségviselőket is elszámoltathatóvá tették arra az esetre, ha a gyenge eredmény ellenére nem fizetnének vissza semmit.

Már akkor is voltak olyan szervezetek, amelyek azt mondták, hogy az állami pénzre utazó csalókat ez nem fogja visszatartani. Tíz hónappal a 2018-as választások után kiderült, ismét azoknak volt igaza, akik nem hittek a Fidesznek. Hacsak nem számít nagy eredménynek az, hogy 8 ezer forintot már sikerült visszaszednie a NAV-nak az összesen több mint 2,6 milliárdos kintlevőségből. Nem véletlen, hogy sem a MÁK, sem pedig a NAV nem árulta el a kamupártokkal kapcsolatos adatokat az Alfahír megkeresésére.