15 év után véget érhet az Opportunity munkája

A marsjáró porvihar miatt csendesedett el.

Az Opportunity 2004-ben ért a bolygóra, és értékes információkat küldött a Földre. A szonda adatainak köszönhetően tudhatjuk, hogy a távoli égitesten valaha víz volt, vagyis meglehettek az élet feltételei.

Tavaly júniusban a hatkerekű marsjáró erős, hosszan tartó porviharba került, és elnémult. Az Opportunity napelemek segítségével termeli a műszereinek működtetéséhez szükséges elektromos energiát. Mivel a porvihar miatt a légkör átlátszósága rohamosan csökkent, leállt a napelemek működése.

Szeptemberben a NASA azt közölte, hogy még 45 napig próbálkozik a kapcsolatfelvétellel, de ha az nem sikerül, akkor a marsjárót valószínűleg javíthatatlan meghibásodás érte és küldetését lezártnak tekintik. Októberben azonban az űrkutatók megváltoztatták a véleményüket, és adtak még egy esélyt a marsi szondának.

A golfkocsi nagyságú rovert úgy tervezték meg, hogy nagyságrendileg egy km megtételére legyen képes a bolygó felszínén, és 90 marsi napig működőképes legyen. Minden várakozást felülmúlva 45 km-t tett meg, és az 5000. napját is betöltötte már a bolygón.

A párját, a Spiritet 2011-ben nyilvánították működésképtelennek, miután szintén egy porvihar miatt elnémult, és egy éven át hiába várták, hogy feléledjen.