És akkor Orbán Viktor sportlapja elengedte a magyar utánpótlás kezét, és külföldieket képzel a címeres mezbe

Hol vagytok akadémisták?

Nem lettünk volna ma reggel Orbán Viktor helyében, amikor kinyitotta a kedvenc lapját, és elolvasta a pénteki szerkesztőségi jegyzetet. Ugyanis a felcsúti labdarúgó akadémia alapítójának azt kellett látnia, hogy a Nemzeti Sport már nem azon kesereg, hogy hol vannak a magyar tehetségek, és nem is arról mereng, hogy lehet egy-egy akadémista helye a magyar válogatottban, hanem a Katar, Togo és Egyenlítői-Guinea miatt bosszankodik, akik miatt most nem ölthetik magukra külföldi labdarúgók a címeres mezt.

"Azért szívesen elnéztük volna, ahogy Lajos (lásd még: Loic Nego) meghúzza a jobb szélt március 21-én a Szlovákia elleni Európa-bajnoki selejtezőn, vagy ahogy hetvenkét órával később úgy szétlövi Horvátország kapuját, ahogyan a Chelsea-ét decemberben. Mi több, annak is boldogan szemtanúi lettünk volna, amint Davide Lanzafame úgy betekeri a szabadrúgást a szlovákoknak és/vagy a horvátoknak, mint a legszebb kispesti napjain (csak zárójelben: azért idéztük fel e helyütt a honvédos időszakot, mert a Ferencvárosban még nem talált be szabadrúgásból)"

- osztja meg fájdalmát Pietsch Tibor.

Majd kiderül, hogy a fent említett országok visszaélései miatt a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség megtiltotta, hogy korábbi utánpótlás válogatottakat igazoljanak (honosítsanak) más nemzetek szövetségei. (Egyébként a jegyzetíró arra is felhívja a figyelmet, hogy "manapság a honi futballban is a magyar felmenők meglétét igazoló eredeti és – fogalmazzunk visszafogottan – 'kevésbé eredeti' okmány beszerzése számít a legújabb biznisznek").

"Nego és Lanzafame azért nem léphet pályára a magyar válogatottban 2019-ben (és jelen állás szerint azt követően sem), mert előbbi 2011-ben, utóbbi még annál is korábban, 2008-ban játszott Franciaország, illetve Olaszország utánpótlás-válogatottjában. Egy nyolc és egy tizenegy évvel ezelőtti történetről beszélünk, ráadásul korosztályos csapatokról – miközben mást sem hallunk a szakemberektől, mint hogy az utánpótlás-válogatottságnak semmi jelentősége a felnőttválogatottság szempontjából.

Ezek szerint mégis van, méghozzá – fogalmazzunk megint csak visszafogottan – egy alighanem átgondolásra érdemes szabály miatt"

- olvasható a Magyar Nemzet hasábjain.

Ennél szebben nem lehet beismerni, hogy megbukott a magyar utánpótlásképzés, és egy 32 éves olasztól, és egy 28 éves franciától várjuk, hogy szétlőjék a kaput, és betekerjék a szabadrúgást.

Pedig Szoboszlai Dominik már a cserepedan nézte, ahogy csapata, az osztrák Salzburg 2-1-re kikapott a belga FC Bruges vendégeként az Európa Ligában. Néhány hete pedig még arról írt a lap, hogy az olasz Genoa egymillió eurót fizet Schäfer Andrásért az MTK-nak.

(Címlap- és borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök a Puskás Suzuki Kupa utánpótlás labdarúgótorna eredményhirdetésén 2016. május 16-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán)