A Polt Péter-féle Ügyészség a Domokos László-féle Számvevőszék feljelentése alapján nyomoz a Párbeszéd és a Momentum ellen

Mindezt a kormányzatosított Magyar Nemzet írja.

Költségvetési csalás gyanúja miatt nyomozás indult a Momentum és a Párbeszéd Magyarországért ellen - írja a Magyar Nemzet. A kormányzti hírmondóhoz eljutott (vagy eljuttatott) információik szerint az eljárással a Legfőbb Ügyészség az adóhivatal Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatóságát bízta meg. A feljelentést az Állami Számvevőszék tette, "miután egyik párt sem tudott elszámolni" - mármint az ÁSZ szerint - a tavalyi választási kampányban elköltött pénzekkel.

A roppant független ÁSZ azért fordult a hatósághoz, mert "a két párt kampányelszámolása szabálytalan volt, a közpénzek és egyéb források felhasználása nem volt átlátható és elszámoltatható". A számvevőszék jelentésében arra is rámutatott, hogy "a Momentum és a Párbeszéd egyike sem igazolta a kampányban felhasznált pénzek szabályos elköltését".

Óriási összegek a Fidesz és a kormányzat költéseihez képest

A kormányzati lap még emlékeztet is a gigászi összegekre. Mint írják: a Párbeszéd egyébként közel hatmillió, a Momentum több mint félmilliárd forintból kampányolhatott. Az ÁSZ szerint "gyakorlatilag nem lehet tudni, mire fordították a támogatást, miként azt sem, hogy a felhasználható összeget valóban elköltötték-e. Az sem tisztázott, hogy a két párt valamelyike kapott-e máshonnan, például külföldről tiltott támogatást a kampányához, illetve nem derült ki, hogy betartották-e a jelöltenként felhasználható ötmillió forintos korlátot. Mindezek pedig felvetették a költségvetési csalás gyanúját."

Mint ismert, az elvileg független Állami Számvevőszék még egy aprócsak elütést, egy hibás fejlécet, esetleg egy rossz oldalszámot sem talált a Fidesz patyolattiszta elszámolásában. Mindezt úgy, hogy az elmúlt években a kormány az adófizetők pénzét nem sajnálva - egyben kitömve a haveri cégeket - gyakorlatilag állami szintre emelte a propagandát, és több tíz milliárd forint értékben kampányolhatott úgy a közterületeken, vagy a baráti médiában, mintha az nem a Fidesz kampánya lett volna.

Emellett az úgymond független, és a volt fideszes országgyűlési képviselő által vezetett Számvevőszék arra sem vette a fáradságot, hogy az adófizetők pénzét lenyúló kamupártokat vizsgálja.

Tavaly több mint 50 milliárd forint közpénzt szórt el az Orbán-kormány propagandára

Döbbenetes összeget, több mint 50 milliárd forintot költött kommunikációra a magyar állam 2018-ban. Egészen pontosan ekkora ennyi pénz elköltéséről állapodott meg a kormányközeli üzletemberek tulajdonában lévő ügynökségekkel. Ebből bő 40 milliárdot biztosan kifizetnek majd, a maradék 10 milliárd pedig ugyan opciós tétel, de a korábbi tapasztalatok alapján ebből sem marad meg sok - írja a G7.

Eközben az ellenzéki pártokat sorra büntetik, a legnagyobb ellenzéki pártot már csaknem egymilliárd forintra.

Végképp eltörölni: újabb 270 millió forintra bünteti az úgymond független Állami Számvevőszék a Jobbikot

Miután a Fidesznél "mindent rendben találtak" az ellenzéki pártokat sorra büntetik, értelemszerűen a Jobbikot a legjobban. A legnagyobb ellenzéki pártot a volt fideszes országgyűlési képviselő által vezetett ÁSZ 136,4 millió forintra bünteti, ami mellett ugyanekkora összeggel csökkentik a párt állami támogatását. A Jobbik az ÁSZ döntése a magyar demokrácia elleni támadás.

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Nagy Béla Ádám

Friss

A #moszkvater alapító-főszerkesztője szerint Zelenszkij a posztszovjet térség azon generációjához tartozik, amelyik politikai értelemben semmihez sem ért.