A venezuelai hatóságok megtiltották az Európai Néppárt öt képviselőjének beutazását

Összeesküvéssel vádolják őket.

A küldöttség egyik tagja szerint Juan Guaidó ellenzéki vezetővel akartak találkozni. "Kiutasítanak minket a venezuelai hatóságok" - mondta Esteban González Pons spanyol EPP-képviselő a caracasi nemzetközi repülőtéren felvett videoüzenetében, amelyet a közösségi médián osztott meg.

"Elvették az útleveleinket, s nem indokolták meg a kiutasítást" - tette hozzá.

González Pons hangsúlyozta, hogy a venezuelai parlament hivatalos meghívására érkeztek Caracasba. A hatalmától megfosztott ellenzéki többségű nemzetgyűlés házelnöke Guaidó.

A venezuelai fővárosba érkezett küldöttség soraiban González Pons mellett José Ignacio Salafranca és Gabriel Mato Adrover spanyol, Esther de Lange holland és Paulo Rangel portugál EPP-képviselők voltak.

Jorge Arreaza venezuelai külügyminiszter mikroblogján közölte, hogy az európai parlamenti képviselőket már napokkal korábban figyelmeztették, nem fogják őket beengedni az országba. Kiemelte: összeesküvési szándékkal érkeztek Venezuelába. A külügyminiszter egyben felszólította a képviselőket, hogy tartózkodjanak a további provokációktól.

Guaidó a Twitteren bírálta az európai parlamenti képviselők kiutasítását. Mint írta, a döntést Nicolás Maduro hivatalban lévő elnök elszigetelt és egyre ésszerűtlenebb rezsimje hozta.

A venezuelai válságról itt írtunk részletesen:

A hadsereg kezében a venezuelai hatalom sorsa

Mi történt?Ahhoz, hogy a jelenlegi helyzetet megértsük, érdemes áttekinteni a venezuelai demokratikus parlamentarizmus jelenlegi állapotát, amit röviden úgy is összefoglalhatnánk, hogy tulajdonképpen nem létezik. Nicolás Maduro a megválasztott és ellenzéki többségű parlamentet gyakorlatilag megfosztotta jogaitól, a legfelső bíróság szerint minden döntésük semmis, helyette alkotmányozó nemzetgyűlést hozott létre az elnök.