Döntött a Jobbik kongresszusa: nem oszlatja föl magát a legerősebb ellenzéki párt

Szilágyi György, a legnagyobb ellenzéki erő szóvivője budapesti sajtótájékoztatóján jelentette be, milyen döntésre jutott a Jobbik rendkívüli kongresszusa a párt jövőjét illetően.

A kongresszust elsősorban a Jobbik létét fenyegető, jogsértő Állami Számvevőszéki (ÁSZ) bírságok miatt hívták össze, de a párt arról is tárgyalt, milyen módon folytassa a Fidesz és Orbán Viktor rendszerével szemben meghirdetett nemzeti ellenállást.

Szilágyi György emlékeztetett: a Jobbik nagyon nehéz 10 hónapon van túl, ám ennek ellenére a küldötteket elszántság és bátorság jellemezte.

Az ellenzéki képviselő szerint a tagok elszántsága és kitartása meghozta a gyümölcsét:

"A Jobbik folyamatosan erősödik, 44 új tagszervezetünk alakult és 400 új tagunk lett az elmúlt időszakban és a közvélemény-kutatások is azt mutatják, hogy a Jobbik egyre erősödik az utóbbi időszakban."

Szilágyi úgy fogalmazott, hogy a Jobbik nem hátrál meg, nem tudják megroppantani:

"Nem félünk senkitől, de most okosnak is kell lennünk, hiszen egy diktatúrával szemben kell harcolnunk"

- fogalmazott a szóvivő. Hozzátette: Orbán Viktor azért fél a Jobbiktól, mert egyedül az ellenzéki párt hozhatja el számára a tettei következményét, bonthatja le a NER-t és számoltathatja el őt és tettestársait.

A honatya elárulta, hogy a Jobbik rövid- és hosszútávú célokat is meghatározott a kongresszusán:

  • A következő 10 hónapban kétszer annyi új szervezetet és tagot szeretnének a Jobbik soraiban tudni, mint amennyi az elmúlt 10 hónapban alakult, illetve érkezett.
  • Hosszútávon a párt szeretné ismét kialakítani a középosztályt Magyarországon.

Az utóbbi célkitűzéssel kapcsolatban Szilágyi elmondta: Orbán rendszerét nagyjából 2000 család támogatja, akik nagyon jól élnek a NER-ből és a korrupcióból, illetve létezik további 120-150 ezer olyan család, amely a rendszer kiszolgálója. Szerinte ez nem nevezhető valódi középosztálynak, ők ehelyett egy széles társadalmi réteget hoznának létre, ahol az emberek boldogulása nem a hatalomhoz való viszonyuktól függ.

A kongresszus az európai parlamenti választást is megvitatta, ezzel kapcsolatban arra jutottak, hogy a megmérettetés legfontosabb tétje lesz, hogy

a Fidesz be tudja-e tiltani a legerősebb ellenzéki pártot.

"Ha sokan állnak ki mellettünk a szavazatukkal, akkor a Fidesz nem meri betiltani a Jobbikot"

- fogalmazott Szilágyi, aki ígérte, hogy a meglévő kevés eszközükkel küzdeni fognak a fideszes lejáratókampányok ellen, ebben a harcban pedig az igazság lesz az ellenzéki párt fő ereje. A kételkedőknek üzenve hozzátette:

"Az igazság és a hősiesség a Jobbik mai lelke."

A jobbikos képviselő kiemelte, hogy a jelen helyzetben elengedhetetlen az ügyek mentén történő együttműködés az ellenzék pártjai, szervezetei között. Mint fogalmazott: szoros együttműködést azonban egyedül az LMP-vel tudnak elképzelni, mivel ezzel a formációval értenek egyet a legtöbb dologban.

Szilágyi azt is bejelentette, hogy a kongresszus egyhangúlag elfogadta az alábbi kiáltványt:

(Fotó: Béli Balázs / Alfahír)

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
sss
2019. április 18. | 12:35
A táncegyüttes menedzsmentje cáfolja a sajtóértesüléseket.
sss
2019. április 18. | 09:34
Az utolsó percig kérdéses volt a továbbjutás sorsa.

Érdekes, amióta bevezették a videobírót, mintha kiegyensúlyozottabb lenne a labdarúgás. Évek óta tendencia, hogy a (marketing és piaci szempontból) jobban csengő csapatok javára gyakrabban tévednek a játékvezetők. Amióta viszont a VAR (video assistant referee) létezik, azóta az ún. kiscsapatoknak is több esélye van labdába rúgni. Az e heti Bajnokok Ligája mérkőzések után, ha nem lett volna a technológiai segítség, akkor most, nem Ajax - Tottenham, hanem Manchester City - Juventus elődöntőt rendeznének a Bajnokok Ligájában. Ehhez hozzávehetjük azt is, hogy a Foci-Vb-n is már alkalmazott videobírónak köszönhetően Horvátország is el tudott jutni a döntőig, míg ha a bírón múlott volna, akkor nem horvát-francia, hanem angol-francia döntőt rendeztek volna.

Lehet mégis csak jobb, ha a technológiára bízzuk a futballt, és nem az emberi szubjektivitásra, ha igazságos döntéseket akarunk.