Veres András: a társadalmat csak az egyházi visszaélések érdeklik, az Egyházon kívüli zaklatásokról hallgatunk

Ettől függetlenül az Egyháznak szembe kell néznie a bűnökkel. 

Veres András győri megyéspüspök hangsúlyozta: Ferenc pápa záróbeszéde egyaránt szólt az egyházhoz és a társadalomhoz.A Szentatya leszögezte, hogy az egyház saját erkölcsi meggyőződésével elkötelezte magát a legszükségesebb és legfontosabb lépésekre a törvénykezés terén is - mondta el az MKPK elnöke. Hozzátette, hogy az egyház a visszaélésekkel való nagyon tudatos szembefordulással példát is kíván mutatni, mivel "az emberiség történelmét végigkísérő súlyos bűnről van szó, amely nagyon komoly össztársadalmi fellépést kíván". 
 
Veres András hangsúlyozta, hogy ez a politikusok és más társadalmi vezetők megszólítását és bevonását jelenti a visszaélésekkel szemben. 

Megjegyezte: az egyház elkötelezettségét bizonyítja, hogy a minden kultúrát többé-kevésbé átszövő jelenségről Ferenc pápa akarata szerint a püspöki konferenciák vezetői három és fél napon át szinódusnak (az egyházat érintő jelentős kérdéseket megvitató püspöki tanácskozás) is beillő találkozót tartottak. 

Veres András szerint

az adatok egyértelműen bizonyítják, hogy a kiskorúakkal szembeni visszaélés az egyházi személyeket és egyházi intézményeket nagyon kis számban érinti az össztársadalmi megjelenéséhez képest.

"Az egyházzal szembeni össztársadalmi érzékenység viszont annál erősebb, ezért az egyháznak, egészen biztosan a sajtó nyomására is szembe kellett nézni a kérdéssel" - hangoztatta 

"Az egyházban lelki megújulás kezd kialakulni, mivel az egyház a pápa vezetésével mert ezzel szembe nézni, miközben a társadalom nagy része hallgat, az egyházon kívüli visszaélésekről nem akar tudomást vetni, becsukja szemét-fülét"

- vélekedett az MKPK elnöke. 

A püspöki találkozón több egykori áldozat is beszámolt az elszenvedett erőszakról. Veres András érzelmileg megrendítőnek nevezte a tanúvallomásokat. "A beszámolók után teljes csöndben vonultunk ki, mivel egyszerűen nem tudott senki szóhoz jutni, de a látásmódunkat is tágították jelezve, mennyire odafigyelőnek kell lenni az ilyen bűncselekményeket illetően, sokkal többet kell fordítani a papok lelki nevelésére is". 

Elmondta, a világ minden részéből érkezett püspökök felszólalásai felhívták a figyelmet arra, hogy tenni kell korunk és társadalmunk "szexuális túlfűtöttségével" szemben is, amely sokféleképpen megmutatkozik az internettől egészen az Ázsiát és más kontinenseket sújtó szexturizmusig. 

"Az embereknek ez nincs a tudatában, nem akarják elismerni hogy micsoda bűncselekmény részesei ezáltal. Ezért nekünk püspököknek azon kicsik szószólóivá kell válnunk, akiket vagy régen aláztak meg ebben a bűnben, vagy most vannak kitéve ennek a veszélynek" - jelentette ki Veres püspök. 

Ferenc pápát idézve kifejtette, az egyháznak ezeknek a gyermekeknek a kiáltó hangjává kell válnia. Megjegyezte, hogy az egyházi visszaélések jelentős többsége a múltban történt, az elkövetők nagyon idősek vagy már meghaltak. Elmondta, a püspöki tanácskozáson elhangzott, hogy "korszakhoz is igazodott, az 1968-as nagy szexuális forradalomhoz kötődött ez a jelenség, és azóta is érezzük a hatását". 

"Hála Istennek - azt kell mondani a nagy szomorúság közepette - Magyarországra nem nagyon jellemző az ilyenfajta bűncselekmény, ami szerintem a kultúránkból is következik. A családok statisztikai felmérései is azt mutatják, hogy a magyar ember családban gondolkodik, a gyermek az érték, azt védeni kell. Ilyen kulturális háttérben kevésbé fordulnak elő visszaélések, ahol viszont szükség van erre, ott megtesszük a lépéseket" - jelentette ki az MKPK elnöke. 

Elmondta, hogy Ferenc pápa szombaton új vatikáni törvények életbe léptetését jelentette be, valamint a Hittani Kongregáció hamarosan útmutatást (vademecum) közöl, amely további segítséget nyújt majd a püspöki konferenciáknak és püspököknek a visszaélési ügyeket érintő eljárásban.