Újra kaphat állami támogatást a Momentum

A Párbeszéd viszont még nem.

Az ÁSZ még január közepén függesztette fel a Momentum állami támogatását a 2018-as parlamenti választás kampányköltései körüli szabálytalanságokra hivatkozva. Nem sokkal korábban vonták vissza a pártra korábban kiszabott, hasonló büntetést.

Az ÁSZ közleményében azzal indokolja a mostani döntést, hogy:

„A Momentum Mozgalom elnöke megküldte az Állami Számvevőszék részére a gazdálkodás törvényességének kereteit igazoló dokumentumokat. Ezek alapján az ÁSZ megállapította, hogy a pártnál megteremtették a törvényi előírásoknak megfelelő gazdálkodás alapvető kereteit.”

A Párbeszéd költségvetési támogatásának felfüggesztése ugyanakkor továbbra is érvényben van, mert az Állami Számvevőszék szerint még mindig nem küldték meg a kért dokumentumokat.

A volt fideszes képviselő által vezetett ÁSZ az LMP kivételével az összes ellenzéki pártot végigbüntette a kampánypénzekkel kapcsolatos, állítólagos szabálytalanságok miatt. A legnagyobb, csaknem 1 milliárdos bírságot a Jobbik kapta. 

Borítókép: Fekete-Győr András, a Momentum elnöke / facebook.com

Bírósághoz fordult a Jobbik az ÁSZ-bírság miatt

A kommüniké szerint a Jobbik azt követően döntött a lépés mellett, hogy "az ÁSZ jelentésében valótlan állításokat tett, és ezekből levezetve jutott olyan szintén valótlan megállapításra, miszerint a Jobbik gazdálkodása törvénysértő volt és tisztségviselői akadályozták volna a számvevőszéki ellenőrzés lefolytatását"."Hiába tett azonban az ÁSZ feljelentést emiatt, az ügyészség a napokban megszüntette az eljárást és egyértelműen kimondta, hogy a párt részéről nem történt jogsértés"- írja Szabó Gábor.