David Lynch elhozta Budapestre a pszichedelikus rémálmokat

Márciustól látogatható a Twin Peaks alkotójának fotókiállítása a Műcsarnokban.

A kilencvenes éveket felforgató Twin Peaks tévésorozat írójának és rendezőjének, David Lynch fotóinak bemutatásával indítja a tavaszt a Műcsarnok és az idei Budapest Fotófesztivál. A csütörtöki sajtóbejáráson betekintést nyerhettünk az 55 képből álló tárlatba, ami hűen tükrözi Lynch földöntúli, leginkább szürreális rémálmokat idéző művészetét.

Már a Twin Peaks is bővelkedett a jó és a rossz erők álomszerű, absztrakt bemutatásában, ráadásul a nézőkre nehezedő súly a 25 éves szünet után 2017-ben kiadott harmadik évadban is csak tovább fokozódott. Ebből kiindulva nem is lehet túlzottan meglepődni azon, hogy a már hetvenes éveit taposó David Lynch a 2014-ben Párizsban bemutatott Kis történetek (Small Stories) című fotókiállításával is igazi pszichedelikus álomképeket hozott Budapestre.

A fotófesztivál szervezői nem is hagyták ki a film visszautalására épülő ziccert, a tárlat bejárata rögtön a Twin Peaksből ismert vörös függönnyel és fekete-fehér cikkcakkos padlóval indul, ami vélhetően biztos szelfipontja lesz filmrajongó látogatóknak.

A kiállítás két teremben 55 képet mutat be, valamennyi fekete-fehér, ezek közül a legnagyobb hangsúlyt egy 15 képből álló fejsorozat kapta. A képek hűen tükrözik azt a zavaros, nehezen –vagy emiatt bárhogyan- értelmezhető világot, ami David Lynch eddigi munkáiból is sugárzott.

Szarka Klára, a fesztivál és a kiállítás kurátora a tárlatvezetésen maga is arról beszélt, hogy nagyon nehéz lenne, de talán nem is szabad vezérfonalat keresni a sorozat értelmezéséhez, mert Lynch művészete pont arról a szabadságról szól, ami a művészetet és a kreativitást magától értetődő lehetőségnek tekinti, nem pedig elitista tevékenységnek.

A kiállításnak még a befejezése is tipikusnak mondható abban az értelemben, hogy a termet Lynch száján keresztül lehet elhagyni.

A bemutatón megtudhattuk azt is, hogy a hivatalos megnyitó után a szervezők további apró érdekességekkel készülnek, például Chrysta Bell (ő játszotta a Twin Peaks harmadik évadában Tammy Preston FBI-ügynököt) és David Lynch közös száma, a Beat the Beat fog szólni a háttérben. Chrysta Bell egyébként április 7-én a Dürer Kertben koncertezik, és a tervek szerint a kiállítást is meglátogatja majd.

A tárlat a Budapest Fotófesztivál keretében 2019. március 1-től június 2-ig lesz látogatható a Műcsarnokban, egy jegy 1600 forintba kerül.