Jó hírnév megsértéséért perelhet a Spar

Elmérgesedhet a vita a szakszervezet és a cég között.

Kölcsönös pereskedésbe torkollhat a Spar és a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) között elmérgesedett vita. Ahhoz képest, hogy eredetileg csak az üllői targoncavezetők bérminimumát reklamálták a szakszervezetek, odáig fajult az ügy, hogy a szakszervezet a Spar kivonulását pedzegette, mire a kiskereskedelmi lánc jogi lépéseket helyezett kilátásba.

Utóbbiért a Spar rágalmazásért, és jó hírnév megsértéséért kér jogorvoslatot – mondta a 24.hu-nak Maczelka Márk, a lánc kommunikációs igazgatója.

A dolgozók, illetve a szakszervezet már előrébb tart, megindították az általuk szükségesnek tartott eljárások egy részét, ügyszámot is kaptak a hatóságoktól, a munkaügyi felügyelettől, az Egyenlő Bánásmód Hatóságtól, és a NAV-tól – tudta meg a portál Bubenkó Csabától, a KDFSZ elnökétől, sőt hozzátette, hogy még számos kereset beadása van folyamatban.

A targoncásokkal kapcsolatos bérvita tavaly év vége óta zajlik: a Sparnál működő kisebb szakszervezet állítása szerint nem fizették ki a bérminimumot a targoncavezetőknek, a multilánc azonban tagadja ezt.

A Spart ugyanakkor megkértük, mondja meg, mennyi volt a legkisebb targoncás alapbér, de csak az átlagot ismételték meg, ami tavaly bruttó 367 ezer forint volt. Illetve hogy idén senki nem keres 220 ezer forint alapbérnél kevesebbet, tavaly pedig senki sem keresett a bérminimum alatt. Tavaly a bérminimum 180 500 forint volt, az idén 195 ezer forint. Az a kérdés tehát, hogy kaptak-e ennyit a targoncások. A Spar szerint igen.

Teljesen mást állít a szakszervezeti vezető. Azt ugyan nem tudta megmondani, hány targoncásnak nem adták meg a bérminimumot, de megemlítette, hogy van olyan beadvány, amelyen százezres elmaradt fizetés szerepelt három évre, és olyan is, amelyen milliós. 

A multi kivonulásáról szóló hír úgy keletkezett Bubenkó Csaba elmondása szerint, hogy az üllői telephelyen elégedetlenkedő targoncásoknak, szakszervezeti tagoknak mondták fenyegetésként a vezetőik, hogy a szakszervezet akciója miatt kivonulhat a Spar Magyarországról, és akkor nem lesz munkájuk. Illetve ennek némileg ellentmondva azt, hogy ukrán és román vendégmunkásokat vesznek fel a helyükre, és akkor nem lesz munkájuk. Bubenkó szerint nyomásgyakorlás folyik, azt akarják, hogy álljanak el a kereseti igényüktől, és lépjenek ki a KDFSZ-ből, ha jót akarnak.

A lánc kommunikációs igazgatója, Maczelka Márk viszont az összes fent említett szakszervezeti állítást kizártnak tartja, miután mindet kivizsgálták. Az ukrán és román vendégmunkásokra reagálva elmondta, megnézték munkaügyi nyilvántartásukat, és nincs olyan dolgozó, akit munkavállalási engedéllyel vettek volna fel.