Áprilistól büntetik, ha hálapénz fejében kerül előrébb egy beteg a várólistán

Azt is ha indoklás nélkül elmarad a műtét.

Hamarosan szoftverrel ellenőrzik az operációra váró betegek besorolását, és büntetik, ha indokolatlanul (például hálapénzért) kerül előrébb a beteg – írja a Népszava.

Csak abban az esetben nem lesz szankció, ha például romlott a beteg állapota, azaz szakmailag indokolt az előre helyezés. Ammenyiben ezt a kórház nem tudja bizonyítani, a biztosító nem fizeti ki a beavatkozást és akár 40 ezer forintos büntetés kiszabására is jogosult. A lap értesülései szerint azokat is büntetni fogják, akik 48-72 óra elteltével nem indokolják meg, hogy egy előre bejegyzett időpontban miért maradt el a beavatkozás.

Áprilistól élesítik az új váróslista rendszert és az az orvos, aki a legkorábbi szabad hely helyett későbbre adna időpontot a betegének, hibajelzést kap, a rendszer nem is engedi majd beírni az esetet.

Az egészségügyért felelős miniszter, Kásler Miklós nemrég azt nyilatkozta, hogy a várólista-csökkentésére jövőre hatmilliárd forintot fordít majd a kormány. Ez a duplája annak, amit az elmúlt években átlagosan fordítottak a problémára (2012 óta 26 milliárd).

(Fotó: Béli Balázs/Alfahír)