Manfred Weber: nagyon bonyolult együttműködni a Fidesszel

Interjút adott az EP-választási csúcsjelöltje.

"Bonyolult velük együttműködni, ha azt nézzük, hogyan viselkednek és hogy viselkedik a magyar kormány"

- válaszolta Weber arra a kérdésre, hogy az EPP a májusi európai parlamenti választások után is úgy számol-e a Fidesszel, mint a pártcsalád tagjával.

"Egy dolog azonban világos - megköveteljük az alapelvek betartását. Ezek a jogállamiság, a független média és bíróságok, a korrupció elleni harc és a tudományos kutatás szabadsága. Ezek az aspektusok nem csak kulcsfontosságúak, de ezeken alapszik az egész Európai Unió"

- szögezte le a kereszténydemokrata politikus.

"Az Európai Bizottság elnökeként szigorúan tartanám magam ahhoz, hogy ezeket az elveket az unióban senkinek sem engedjük megsérteni"

- hangsúlyozta Weber. Hozzátette: a jövőben mérlegelni kell olyan szankciók létrehozását, amelyeket az EU alapelveit megsértő tagállamok ellen lehetne bevezetni.

Manfred Weber ismételten úgy fogalmazott, hogy az Európai Néppárt számára a Fidesz nehéz partner, amellyel "nagyon bonyolult" vita folyik azokról a jogszabályokról, amelyeket "Orbán vezetett be Magyarországon az egyetemekkel és a civil szervezetekkel összefüggésben". Azt mondta, hogy az EPP európai parlamenti képviselői éppen ezért szavazták meg az uniós szerződés 7. cikkelye szerinti eljárás megindítását Magyarország ellen.

"Ez a legerősebb eszköz, amely ma a rendelkezésünkre áll. Feladatunk, hogy fellépjünk az ellen az állam ellen, amely nem tartja be az alapelveket. Senkivel sem lehet ilyen szempontból kivételt tenni. Így van ez a korrupció esetében Romániában vagy Jan Kuciak újságíró meggyilkolása esetében Szlovákiában. Európának meg kell követelnie a jog betartását. Ebben, mint a (Európai) Bizottság elnöke, nem ismernék kompromisszumot" - fejtette ki Manfred Weber a Lidové Novinyben megjelent interjúban. (MTI)

Berlinbe jár magyarázkodni a Fidesz a Juncker plakátok miatt

Gondolhatnánk, hogy a magyar kormány kicsit elszámolta magát új plakátkampányával, amelyeken Soros György mellett már az Európai Bizottság elnöke, a korábban a Fidesz által is támogatott, egyébként pedig a párt európai pártcsaládjának tagja, Jean-Claude Juncker is ellenségképként tűnik fel. Azonban naívak lennénk azt feltételezni, hogy a kormány ne tudná pontosan, hogy milyen következményekkel járhatnak tettei.