Látványos fotón mutatta meg a NASA, hogyan repült az űrbe a SpaceX Crew Dragonja

Hamarosan már embereket szállít.

Vasárnap megérkezett a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) és sikeres automatikus dokkolást hajtott végre a SpaceX amerikai űrkutatási vállalat szombaton útnak indított Crew Dragon nevű űrhajója, aminek fedélzetén csak egy Ripley nevű bábu utazott.

Az űrkapszula az egyesült államokbeli Cape Canaveralból indult útnak szombaton egy Falcon-9-es hordozórakétán. A Dragon fokozatosan közelítette meg az űrállomást, folyamatosan módosítva sebességét és pályáját.

Az ISS-en tartózkodó Anne McClain amerikai és David Saint-Jacques kanadai űrhajós megerősítette a sikeres dokkolást, amely közép-európai idő szerint déli 12 óránál valamivel korábban ment végbe. A NASA tájékoztatása szerint a 4,9 méter magas Crew Dragon próbaútján 180 kilogrammnyi utánpótlást és eszközt szállított a Nemzetközi Űrállomásra, ahol a tervek szerint öt napig tartózkodik majd. Ezalatt McClain és Saint-Jacques további teszteket végez el az űrkapszulán és ellenőrzi berendezéseit.

A szombati indításnál a Cape Canaveral-i Kennedy űrközpontban ott voltak Doug Hurley és Bob Behnken űrhajósok, akik júliusban részt vesznek a Crew Dragon második próbarepülésén. Az első tesztrepüléssel az űrkapszula biztonságosságáról és megbízhatóságáról akarnak meggyőződni.

2011 óta csak az oroszok szállítanak embereket a Nemzetközi Űrállomás és a Föld között. A SpaceX űrhajói néhányszor megtették az utat 2012 óta, de csak ellátmány volt a fedélzetükön. Ez az első alkalom, hogy a NASA magánvállalatra bízza űrhajósai szállítását: a 2014-es megállapodás értelmében hat oda-vissza útért 2,6 milliárd dollárt (több mint 722 milliárd forintot) fizet a SpaceX-nek. Az Elon Musk alapította cégen kívül a NASA-val a Boeing is szerződött, a következő hónapokban tesztelheti saját fejlesztésű kapszuláját, a Starlinert.

Az út amellett, hogy egyelőre biztonságosnak tűnik elég látványos is. A rakéta útjáról a NASA közölt lélegzetelállító fotót.