Felmentették a rendőröket, akik miatt tavaly rasszizmus elleni tüntetések robbantak ki Kaliforniában

Indokolt volt a fegyverhasználat.

A két rendőr tavaly márciusban tévedésből agyonlőtte a 22 éves afroamerikai Stephon Clarkot, miután lőfegyvernek nézték a kezében lévő telefont. A rendőrök azonnal lőttek és nyolcszor is eltalálták a férfit, akinek az életét a vizsgálat szerint későn értesített kiérkező mentők nem tudták megmenteni.

Az ügy kapcsán a rendőri erőszak elleni tüntetések robbantak ki Sacramentóban, aminek fő szervezője, a Black Lives Matter mozgalom az elmúlt évben minden héten protestált a sacramentói ügyészség épülete előtt.

A ügyészség azonban most bejelentette, hogy nem emel vádat a két rendőr ellen, mert megítélésük szerint nem követtek el bűncselekményt és indokolt volt a fegyverhasználatuk. Ennek ellenére még megvan az esély arra, hogy a rendőröket elbocsátják, a rendőrségnél a belső vizsgálat ugyanis még nem zárult le – írja az index.

A hatóságok egyébként egy hónapja folytatnak beszélgetéseket a helyi fekete közösségen belül, hogy elkerüljék az ítélet miatt kialakuló újabb tüntetési hullámot. A közösség ugyanis megkérdőjelezi az illetékes Anne Marie Schubert döntését, aki az elmúlt négy évben harmincból harminc esetben foglalt állást a rendőrök mellett rendőri fegyverhasználattal kapcsolatos ügyekben.

(Fotó: Black Lives Matter Sacramento/Facebook)