Ilyen mélyről ritkán jönnek vissza bunyósok

UFC 235

Cody Garbrandt vs Pedro Munhoz

A harmatsúlyú Cody Garbrandt két vereség után tért vissza az oktagonba, hogy Pedro Munhoz ellen mutassa meg: túltette magát TJ Dillashaw-n. A meccs elején úgy tűnt, hogy Garbrandt tanult korábbi hibáiból, tehát nem ment bele nyíltsisakos verekedésbe ilyen törékeny állal. Végül hamar kiderült, hogy tévedtünk.

Egy perccel az első menet vége előtt Munhoz kicsit megfogta az amerikait, akinél ez benyomhatta azt a bizonyos piros gombot és beleállt a történetbe, ami ismét rossz lépésnek bizonyult. Garbrandt-nak egyszerűen nincs álla az ilyen ki a faszább gyerek típusú bunyóhoz, ez már TJ ellen is kiderült, hamar összeszaladtak a szemei és ismét kiütve találta magát. Harmadszor kapott ki KO-val egymás után.

Weili Zhang vs Tecia Torres

A női szalmasúlyú meccsen a kínai Zhang az első menetben többet talált, kezdeményezőbb volt, szűken vihette is a pontozóknál, a másodikban hasonló volt a felállás, azzal a különbséggel, hogy inkább Torres neve mellé húztuk ezt, rengeteg technikát vonultattak fel a harcosok.

A záró menet erős ütésváltással indult, az állóháború után Zhang földre vitte Torrest, ami, mint később kiderült, eldöntötte az összecsapást. Zhang két és fél percig lent is tartotta ellenfelét, szinte Khabib-meccsen éreztük magunkat, a kínai közben könyökösökkel támadt, itt már egyértelmű dominanciát mutatott, pontozással nyerte a mérkőzést.

Robbie Lawler vs Ben Askren

Ben Askren ezen a meccsen debütált a UFC-ben, de komoly múlttal rendelkezik a ketrecben, a Bellator és a One szervezeteknél is veretlen bajnok volt. Robbie Lawler korábban a UFC-ben szerzett címet, de már 15 hónapja nem láthattuk harcolni.

Ami a gong után történt, egészen döbbenetes.

Askren – birkózó múltjához hűen – azonnal lábra ment, de Lawler felemelte és simán földhöz csapta, majd üdvözlésképpen a UFC-ben úgy elkezdte csépelni Askrent, hogy azt hittük, másodperceken belül vége a sztorinak. A UFC-újonc erősen vérzett, de valahogy magához tért, sőt, némi birkózás után megszerezte Lawler hátát.

Innen jött vissza Askren:

Először úgy tűnt, hogy nem fog működni a fojtás a jó ütemváltó védekezés miatt, Askren viszont mégis megoldotta, legalábbis Herb Dean bíró leállította a meccset, miután Lawler valószínűleg belealudt a fojtásba, élettelenül zuhant a keze a földre, az intelligens védekezés legapróbb jelét sem mutatta, ezért szerintünk jó döntés született, Lawler kicsit azért még reklamált, úgy érezte, hogy korai volt a beavatkozás.

A fojtás:

Tyron Woodley vs Kamaru Usman

A gála első címmeccse, a váltósúlyú bajnok Tyron Woodley a nigériai kihívó, Kamaru Usman ellen szállt ketrecbe.

Sok mindent nem tudunk írni kettejük találkozásáról, Usman annyira egyértelműen és fölényesen dominált végig, hogy nem volt kérdés. Woodley magától gyakorlatilag egyszer sem tudott kiszabadulni Usman szorításából sem állva, sem a földön. A bíró néhányszor visszaparancsolta őket középre, de Woodley-nak itt ma esélye sem volt, új bajnokot avattunk váltósúlyban.

Jon Jones vs Anthony Smith

A main event, a félnehézsúlyú király ezúttal Anthony Smith-t kapta kihívónak, a minden idők egyik legjobb MMA-harcosának tartott Jonest régen láttuk ilyen rövid időn belül kétszer az oktagonban, decemberben tért vissza doppingbotránya és hosszú eltiltása után, akkor Alexander Gustafssont fejezte be a harmadik menetben.

Jones szűken hozta az első öt percet, főleg rúgásokkal operált, Smith-nek is volt azért egy-két szép megmozdulása, de nem jelentett veszélyt a bajnokra. A másodikban egyre aktívabbá vált Jones, pontos rúgásokkal és ütésekkel rombolta a kihívót, akit egyszer meg is fogott, de nem repült rá, a menet így is simán az övé volt, ahogy a harmadik is.

A negyedikben újabb fokozatba kapcsolt a lassú kivégzés: Jones könyökösökkel jött és egy repülő térdessel valószínűleg eltörte Smith orrát, bónuszként lábsöpréssel rögtön le is ültette.

A bajnok viszont elkövetett egy komoly hibát: a földön lévő Smith fejét támadta térddel, ami szabálytalan, ezért Herb Dean bíró megállította a meccset, azonnal megfagyott a levegő. Jonest egyszer már léptették le illegális technika használata miatt, ez az egyetlen „veresége” – persze azt a meccset is behúzta volna, így gyakorlatilag a mai napig veretlen.

Itt viszont megúszta a leléptetést, mínusz két ponttal büntették a térdest, amivel bukta is ezt a menetet. Az utolsó első néhány másodpercére Smith feltámadt, valószínűleg a -2 visszahozta az életkedvét, de a lelkesedés hosszabb távon nem tudta felülírni a fáradtságot, Jones dominálta a maradék időt és megvédte címét.

(Fotó: MMAJunkie)