„Nem kizsigerelni, hanem megfizetni kell a munkavállalókat”

A propaganda hétfőkre más elfoglaltságot talált az ellenzék.

Közös ellenzéki sajtótájékoztató keretében jelentették be a baloldali pártok és a Jobbik, hogy kiállnak a köztisztviselők jogaiért.

Bangóné Borbély Ildikó, a parlamenti üléstől való távolmaradásukat azzal indokolta, az Országgyűlésben A hét van, és nem hajlandók asszisztálni a Fidesz "propagandahétfőjéhez", hasonlóan a két héttel ezelőtti akciójukhoz. Közölte, nem fejezik be a munkát, hanem a nyugdíjfolyósítóhoz mennek az ellen tiltakozva, hogy a kormányzati tisztviselőknek március 1-jétől napi kilenc órát kell dolgozniuk, csökkentették az alapszabadságukat és több jogukat is elvették.

Az MSZP képviselője emlékeztetett, hogy nemcsak a legutóbbi Deutsch Tamásos kijelentés mutatta jól, hogy a Fidesz bevallottan rabszolgának tekinti a munkavállalókat, hanem a párt prominens képviselői közül többen nyilatkoztak meg hasonlóan az elmúlt években. Emlékezetes például Lázár János elhíresült mondata:

„aki nem vitte semmire, az annyit is ér.”

Az ellenzéknek elege van abból, hogy a magyar kormány lábbal tiporja a demokratikus értékeket, ezért közösen állnak ki a köztisztviselőkért, mert úgy vélik, már a kormánytisztviselők is a kormány rabszolgáivá válnak a március elsejétől életbe lépő törvény értelmében.

Arató Gergely, a Demokratikus Koalíció frakcióvezető-helyettese bejelentette, hogy mivel a kormánypárti többség jogellenesen fogadta el a kormányzati igazgatásról szóló törvényt azon a decemberi botrányos ülésnapon, amikor az ellenzék próbálta megakadályozni a rabszolgatörvény megszavazását, ezért az alkotmánybírósághoz fordulnak annak felülvizsgálatáért.

A párbeszédes Szabó Tímea már nem látja értelmét a propaganda hétfőkön való részvételnek, a baloldali ellenzék nem is jelent meg a parlamenti padsorok között ma, hogy kérdéseket intézzen a miniszterelnökhöz, ugyanis hiába kérdezik a kormányt, az csak a propagandaszöveggel válaszol és magasról tesz az ellenzékre, valamint azokra az emberekre, akik őket megszavazták.

„Nem hagyjuk, hogy Orbán kizsigerelje a magyar munkavállalókat, fizetség nélkül alkalmazza őket. Ha itt, a Parlament falai között nem tudunk mit tenni, az utcán fogjuk megmutatni, hogy van ellenállás”

-jelentette ki a képviselő, akit a jobbikos Kepli Lajos követett. A politikus szerint az összellenzéki együttműködést a kormány hozta össze a rabszolgatörvénnyel, és ez az együttműködés addig fog tartani, amíg a kormány folytatja "ámokfutását". Jelezte, mindenkiért kiállnak, akit a kormány politikája hátrányosan érint, mert a propagandával ellentétben ők valóban 

„egy normális, élhető Magyarországon szeretnénk élni.”

Az LMP-s Csárdi Antal bejelentette, hogy ismét benyújtja a kormány által már többször lesöpört javaslatát, ami 60 ezer forintra növelné a 2008 óta változatlan köztisztviselői illetményalapot.

„Sikeres Magyarország csak akkor tud megszületni, ha a munkavállalói is sikeresek. Nem kizsigerelni, hanem megfizetni kell őket.”

Szél Bernadett a kormány azon képmutatására mutatott rá, miszerint egyik oldalról azt várja el a nőktől, hogy családot alapítsanak és egyeztessék össze feladataikat, közben épp azt az ágazatot sújtja fizetetlen túlmunkával és szabadságmegvonással, ahol a 40 ezer foglalkoztatott 80 százaléka nő.

Bősz Anett azt tette hozzá, hogy éppen az ilyen hozzáállás, a dolgozók nem tisztelete vezetett ahhoz, hogy rengetegen elvándoroltak és ezért munkaerőhiány alakult ki, amit most a rabszolgatörvénnyel próbálnak megoldani, pedig valójában a szemléleten kellene változtatni.

A sajtótájékoztatót követően a képviselők a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságának fővárosi épülete elé vonultak.

(Fotók: Béli Balázs/Alfahír)