Személyes sértésnek vette a segítséget, és árkot ás a Heim Pál kórház

Ellentmondások és fatális kommunikációs hibák sora övezte a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet és a gyermekeik mellett éjszakázó anyáknak adományágyakat gyűjtő civilek találkozását az elmúlt hónapokban.

A kórház ugyanis egyedüliként az országban először átvette, majd használat helyett elraktározta, végül inkább lemondott az adományokból vásárolt 20 darab ágyról. Végül ma, egy pr-fotókkal tűzdelt szöveggel állította szembe a munkájukért hálás szülőket és az adományágyakat beszállító civileket.

A passzív-agresszív szövegben először is köszönetet mondanak azoknak, akik „bátorító üzeneteket” küldtek a kórháznak azzal, hogy „mellettük állnak”.

A kérdés csak az, hogy mégis, miben állnak mellettük?

Hiszen ha valakinek pozitív tapasztalatai voltak egy szolgáltatást illetően, az egyáltalán nem hitelteleníti mások esetleges negatív tapasztalatait, a kórház kommunikációja azonban mintha pont arra építene, hogy vagy ennek, vagy annak, de csak egy „félnek” lehet igaza.

Egyfajta cáfolatként azt is írták, hogy náluk „nem kell és nem is lehet” senkinek a földön éjszakáznia, holott eddig elsősorban nem is az ágyak szükségtelensége volt a fő érvük, hanem az, hogy –minden más kórházzal ellentétben- szerintük az adományágyak nem voltak megfelelőek.

Ráadásul a Heim Pál orvosigazgatója, Dr. Fekete Ferenc lapunknak azt követően, hogy a civilek több hét elteltével nyilvánosan kezdték kritizálni az ágyak elraktározását, maga ismerte el, hogy vannak olyan szobák ahol nincsenek ágyak, bár ezt kifejezetten a helyhiánnyal indokolta.

Az adományágyak megvásárlását szervező önkénteseknek beszámoló szülők ezekről a helyekről jelezhették több esetben is azt, hogy –bár a kórház szerint nem is szabad-, de ők mégis a földön aludtak, és ha már a földön aludtak, egy könnyen összecsukható ágy –ráadásul ingyen- lényegesen jobb megoldás volna, legalább átmenetileg, a rugalmasság jegyében.

De ezek szerint ők csak egyszerűen „nem állnak a kórház mellett”.

A tavaly ősz óta tartó nyomásgyakorlás után az Állami Egészségügyi Ellátó Központ pár nappal ezelőtt bejelentette, hogy forrást biztosít a fenntartásában működő kórházaknak a gyermekeik mellett bent tartózkodó szülőknek nyújtható ágyak megvásárlására.

Az Anyák az Anyákért Alapítvány és a Social Point Alapítvány az ötletgazda Orosvári Zsolttal és számos önkéntessel együtt közel 400 ágyat szállítottak le az ország mintegy 30 kórházába. Szombaton támogatóik a kórház előtt tiltakoztak a rugalmatlan eljárás ellen, valamint petíciót is indítottak.