Hosszú Katinka a legértékesebb magyar sportoló, Fucsovics a második

Három labdarúgó a top25-ben.

1. Hosszú Katinka

Hosszú Katinka márkaépítésben abszolút az etalon a magyar sportolók között, ötödszörre végzett a lista első helyén a háromszoros olimpiai bajnok. Hosszú az első úszónő lett, aki egy távon négyszeres Európa-bajnoki címvédő, tavaly szerzett négy világbajnoki aranyat és 2018-ban megszerezte 400. Világkupa-érmét is. A teljesítményén egyáltalán nem látszik, hogy súlyos magánéleti- és sportszakmai válságon ment keresztül, miután elvált edző-férjétől, Shane Tusuptól. 

Volt férjével közös cége, az Iron Corporation Kft. január végén került végrehajtás alá, az Iron Swim Kft. és a klubja viszont él és virul, ráadásul már nem csak úszással, hanem vízilabdával is foglalkoznak, legalábbis felvételiztek a hazai vízilabda szövetségnél.

Hosszú nem csak sportol, márkát épít, klubot és céget üzemeltet, hanem komoly felelősségvállalási tevékenysége is van sporttársai érdekében. Az egyik vezető arca annak a kezdeményezésnek, mely szerint az úszók nagyobb pénzdíjakat és több megbecsülést kérnek a FINA-tól. Emellett létrejött egy a FINA-val párhuzamos versenyszervező, az International Swimming League, de a nemzetközi szövetség megtiltotta az úszóknak, hogy itt elinduljanak, viszont Hosszú és társai Washingtonban peres útra terelték az ügyet, a FINA ezután inkább visszalépett egyet, versenyezhetnek az úszók az ISL-nél is, de az ottani rekordjaik nem számítanak hivatalosnak.

2. Fucsovics Márton

Fucsovics a 31. helyen áll a világranglistán, ami egyéni csúcsnak számít, legutóbb például Dubajban szorongatta meg az élő legenda Roger Federert. Az elmúlt években még az is nehézséget okozott, hogy top100-as teniszező legyen, mára viszont a top20 is elérhető közelségbe került, ami elképesztő teljesítmény.

Fucsovics Márton a legértékesebb magyar férfi sportoló és az útja jelenleg is felfelé vezet.

3. Kozák Danuta

A tavalyi listához viszonyítva ő lépett előre a legtöbbet. Ötszörös olimpiai bajnok, 2017-ben lánya születése miatt nem versenyzett aktívan, 2018-ban viszont visszatért és ugyanazt a formát hozta, mint előtte. Kajak egyesben, párosban és négyesben is világbajnok lett.

Kozák maga is úgy látja, hogy 2018 a legjobban sikerült éve, amit az is jól mutat, hogy megválasztották az év női sportolójának Babos Tímeát és Hosszú Katinkát megelőzve. A brandépítésben hiánycikk nála az Instagram-fiók, de a hirdetők így is nagyon szeretik.

Három labdarúgó a top25-ben

A top5-be még Michelisz Norbert autóversenyző és Babos Tímea teniszező fértek be, a labdarúgók közül Dzsudzsák Balázs a 10., Szalai Ádám a 11., míg Gulácsi Péter a 16. helyen végzett.

(Címlapfotó: Béli Balázs / alfahir.hu)