Brit külügyminiszter: ha nincs megállapodás, "az egész Brexit odaveszhet"

De ha van, akkor is elhalaszthatják az EU-ból való kilépést.

Jeremy Hunt a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában kijelentette ugyanakkor azt is, hogy ha a parlament ismét elveti a Brexit-megállapodást, a kilépési folyamat a "bénultság" állapotába kerülhet, és végül "az egész Brexit odaveszhet".

Hunt szerint nem lehet figyelmen kívül hagyni a parlamenti aritmetikát, különös tekintettel arra, hogy

"hátszél dagasztja azoknak a vitorláit, akik meg akarják akadályozni a Brexitet".

A külügyminiszter szerint a Brexit-ellenes tábornak ehhez ugyanis csak három dolgot kell elérnie: meg kell akadályoznia a megállapodás elfogadását, meg kell szavaznia a kilépés elhalasztását, ezután el kell érnie az újabb EU-népszavazás kiírását.

Theresa May: az EU adjon jobb Brexit-alkut

Theresa May brit miniszterelnök nagyobb rugalmasságra szólította fel az EU-s intézmények vezetőit és a tagállamok kormányait, továbbá kérte hozzájárulásukat a novemberben aláírt Brexit-feltételek módosításához. A legkényesebb terület az ír - észak-ír határ ügye, most úgy néz ki, ha 2021-ig nem sikerül megállapodni a vámunióról Nagy-Britannia és az EU között, akkor vagy vissza kell állítani a határellenőrzést az Ír-szigeten, vagy határellenőrzés kell Észak-Írország és az Egyesült Királyság többi része között.