Goebbelsre igen, a multik korlátozására már nem volt válasza a kormánynak

Hende Csaba szerint nem biztos, hogy a Fidesznek a Néppártban a helye.

A DK-s Arató Gergely a családpolitikával foglalkozott. Szerinte azért születik hazánkban évről-évre kevesebb gyerek, mert az Orbán-kormány "hadban áll Európával". Példaként felhozta Gábort és Zsuzsát, az átlag magyar családot, akik egész nap dolgoznak, túlórát kell vállalniuk, és akiknek a gyereke nem számíthat sem egészségügyi ellátásra, sem szociális intézményekre, később pedig megfelelő oktatásra.

A politikus aztán felolvasta Gyurcsány Ferenc hét pontját is, amellyel a korábbi miniszterelnök támogatná a családokat.

Dömötör Csaba propaganda-államtitkár válasza hasonló színvonalú volt. Szerinte Gyurcsányék Brüsszellel együtt a magyar családi pótlékot a bevándorlóknak adnák, a DK pedig a náci Jobbikkal ünnepel együtt pénteken.

Korózs Lajos (MSZP) szintén a családtámogatásokkal foglalkozott. Többek között felelevenítette, hogy még Matolcsy György szerint is mindössze a magyar lakosság 1 százaléka számára érhető el a csok. Kiemelte, hogy a szocialisták emelnék a családi pótlék összegét, majd arra is rámutatott, hogy az élettársi kapcsolatban, vagy az egyedül gyermeket nevelők sem részesülnek a támogatási rendszerből, sőt utóbbiak 40 százaléka a szegénységi ráta alatt él (egyébként a gyermekek 46 százaléka házasságon kívül születik).

Rétvári Bence államtitkár nagyrészt elmúltnyolcévezett, és szerinte a magyar családoknak a Magyar Szocialista Pártról a megszorítás jut az eszébe. Közölte, hogy jelenleg 200 szülőre 149 gyermek jut, ezt az arányt emelnék 200 fölé.

Az LMP-s társelnök, Demeter Márta az ökopárt EP-programjába engedett bepillantást. A politikus úgy látja, az elmúlt időszak néppárti vitája mögött egyfajta pozícióharc zajlik, Orbán Viktor az új EP-t a szélsőjobboldallal tartaná sakkban, és a különböző alkukon keresztül olyan helyzetet állítana elő, amely továbbra is biztosítaná a további maggazdagodását.

Az ellenzéki képviselő ugyanakkor figyelmeztetett arra is, hogy a Fidesz brüsszeli vitáiban nem esik szó a multik korlátok közé szorításáról, a hazai bérek, illetve a leszakadt régióink félzárkóztatásáról.

Demeter Márta leszögezte, az LMP a multik Európája helyett az emberek Európáját építené, ahol valóban képviselve lenne a magyar emberek érdeke.

Fontosnak tartotta továbbá kiemelni, hogy

az LMP elkötelezett az EU külső határainak védelme mellett, mint mondta, az illegális migrációt meg kell állítani, és annak kiváltó okait fel kell tárni.

Emellett megismételte, pártja az EU-s források kifizetését előzetes ellenőrzéshez kötné (ez egyébként a Jobbikkal közös cél).

Rétvári Bence államtitkár válaszában természetesen Demeter Márta személyével foglalkozott, viszont megelőlegezte az LMP EP-listáján második helyén lévő politikusnak a mandátumot. Utána jött a szokásos megvédjükazországotéseurópát, majd az EU-s források kapcsán arról beszélt, hogy nincs olyan ország, amely hasonlóan jól használ fel azokat, mint hazánk.

Arról viszont egy szót sem szólt, hogy várható-e Orbán Viktor stratégiai partnereinek, a multi cégeknek az esetleges megregulázása.

Az államtitkár sajnálatát fejezte ki, hogy az LMP a bevándorlás ügyét nem az első helyre tette a programjában, holott szerinte a magyarok 70 százaléka szerint ez a legfontosabb kérdés - itt annyit tegyünk hozzá, hogy a Demeterék az egyedüliek, akik klímapolitikát fogalmaztak meg, amelynek szerves része a migrációs válság kezelése, hiszen a kettő részben összefügg, másrészt a társelnök egy biztonságos EU megteremtésének fontosságáról beszélt a napirendelőtti felszólalásában.

Burány Sándor (Párbeszéd) G. Fodor Gábort idézett, mert szerinte ott a goebbelsi gondolat a kormány politikájában. Dömötör Csaba erre csak annyit reagált, ha ennyire érzékenyek a '30-as évek politikájára, miért vonulnak együtt a Jobbikkal?

Végül a fideszes Hende Csabának is fel kellett szólalni napirend előtt. Lehet, ez volt a büntetése a szombathelyi Fidesz-fiaskó után. A migráció veszélyeiről beszélt, és semmi újdonság nem hangzott el tőle egészen az utolsó mondatig, ugyanis akkor eljutott a néppárti vitáig, amely kapcsán megjegyezte:

ennek a vitának lehet az lesz a vége, hogy a helyük nem a néppártban lesz, viszont ha a Fidesz mégis marad az EPP-ben, akkor csak mint egy frakción belüli bevándorlásellenes erő.

Dömötör Csaba válaszában erre a kiszólásra nem reagált.

(A jobbikos Gyöngyösi Márton Székely Szabadság Napjáról szóló felszólalásról külön cikkünkben olvashat).

(Fotók: Béli Balázs / Alfahír)