Orbánék a vagyonkezelő alapítványokkal rántják ki a központosított közbeszerzés alól a kormánypropagandát

Nem kell központosított közbeszerzést lefolytatni a kormánypropagandaként ismert Nemzeti Kommunikációs Hivatal beszerzéseinél, illetve a kormányzati informatikai fejlesztéseknél, amennyiben azt a kormány által alapított vagyonkezelő alapítvány alapítói jogokkal felruházott kuratóriuma intézi.

Ha a kormány vagyonkezelő alapítványt hoz létre, és az alapítói jogok gyakorlására a kuratóriumot jelölte ki, illetve az alapítói jogokat teljeskörűen a kuratóriumra ruházta át, akkor kikerülhetik a központosított közbeszerzést – ezt olvastuk ki a mai Magyar Közlönyben megjelent 50/2019. (III. 14.) számú kormányrendeletből. Az intézkedés, mely 8 nap múlva lép hatályba, három területre vonatkozik:

  • a közbeszerzések központi ellenőrzéséről és engedélyezéséről szóló kormányrendeletre,
  • a Rogán Antal irányított kormánypropagandára, azaz a Nemzeti Kommunikációs Hivatalról és a kormányzati kommunikációs beszerzések központosított közbeszerzési rendszeréről szóló kormányrendeletre,
  • valamint a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanácsról, valamint a Digitális Kormányzati Ügynökség Zártkörűen Működő Részvénytársaság és a kormányzati informatikai beszerzések központosított közbeszerzési rendszeréről szóló kormányrendeletre.

Mindhárom jogszabályba ugyanazt az egy bekezdést illesztik be:

E rendelet hatálya nem terjed ki a vagyonkezelő alapítványokról szóló 2019. évi XIII. törvény szerint a Kormány által alapított azon vagyonkezelő alapítványokra, amelyek esetében az alapító az alapítói jogok gyakorlására a kuratóriumot jelölte ki, illetve az alapítói jogait teljeskörűen a kuratóriumra ruházta át, valamint a fenntartói joggyakorlásuk alá tartozó intézményekre.

A központosított közbeszerzés lényege, hogy meghatározott ajánlatkérők egy központi szervezeten keresztül, a központi szervezet által lebonyolított közbeszerzési eljárásban központosítottan szereznek be bizonyos termékeket és szolgáltatásokat. Pontosabban az eljárás eredményeként megkötendő keretszerződés vagy keretmegállapodás alapján valósítják meg egyedi beszerzéseiket – tájékoztatta az Alfahírt a lapunk által megkeresett közbeszerzési szakértő. Ez a központi szervezet jelenleg a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság, ő szabja meg a beszerzési kereteket.

Azzal, hogy a kormány által alapított vagyonkezelő alapítványokra nem vonatkoznak a központosított közbeszerzés előírásai, lazítottak a rájuk vonatkozó szabályokon, mert már a kuratórium határozhatja meg a közbeszerzés kereteit

– tette hozzá a szakember.

Azt meg már csak mi kérdezzük némi cinizmussal: vajon ki fogja kinevezni a kormány által alapított vagyonkezelő alapítványok kurátorait?