"Miért tanuljunk egy jövőnek, amely soha nem fog eljönni?" - a világszerte tüntettek a diákok a klímaváltozás miatt

Az Északi-sarkkörtől a dél-csendes-óceáni térségig, Londontól Sydneyig diákok százezrei nem mentek iskolába pénteken, hogy részt vegyenek azokon a tüntetéseken, amelyeken a kormányokat vonták felelősségre azért, hogy nem tesznek eleget a globális felmelegedés megfékezésére.

"A klímaváltozás rosszabb, mint Voldemort"

- írta kézzel készült táblájára egy új-zélandi diák Wellingtonban, utalva a népszerű Harry Potter-könyvek és filmek gonosz varázslójára. 

"Az óceánok vízszintje emelkedik, és mi is felemeljük hangunkat"

- volt olvasható a sydneyi tüntetést egy molinóján.

A globális tüntetéseket az ifjú svéd környezetvédő aktivista, Greta Thunberg tavaly elindított sztrájksorozata ösztönözte, a 16 éves diák péntekenként az iskola helyett a svéd törvényhozás épületéhez ment, hogy a klímaváltozás elleni cselekvésre szólítson fel. Sztrájksorozata globális tömegmozgalommá szerveződött, pénteken Thunberg Twitter-üzenete szerint minden kontinensen, még az Antarktiszon is összesen 2052 helyszínen tartanak tüntetést.

A diákok pénteki tüntetéseit napjaink egyik legnagyobb méretű globális megmozdulásának tartják. Európában Koppenhágától Rómáig, Bécstől Lisszabonig, az Észak-sarkkörhöz közeli finn Oulutól Athénig diákok tízezrei vonultak az utcákra. 

"A jövő a mi kezünkben", "Ellógtunk az órákról, hogy leckét adjunk nektek"

- hirdették a felvonulók transzparensei Londonban.

Németország több mint 200 településen tartottak tüntetést.

"Tegyetek végre valamint a klímakatasztrófa elkerüléséért"

- követelték düsseldorfi diákok, akik a legnagyobb németországi vállatok helyi központjai elé vonultak változásokat követelve.

"Az óra ketyeg, az idő ellenünk dolgozik", "Mi vagyunk az utolsó nemzedék, amely még változathat ezen"

- kántálták.

Olaszországban mintegy 180 városban rendeztek a diákok tüntetéseket, a legtöbben, mintegy százezren Milánóban gyűltek össze az ANSA olasz hírügynökség szerint.

Franciaországban több mint száz városban sürgették a kormányt cselekvésre a fiatalok, Párizsban 40 ezer tüntető vonult végig az utcákon. 

Brüsszelben mintegy 30 ezren tüntettek

"Nincs elvesztegetni való időnk", "Cselekedjünk most, együtt"

jelszavakkal. 

Lengyelország 29 városában vonultak utcára a diákok

"Először természet, utána diploma", "Miért tanuljunk egy jövőnek, amely soha nem fog eljönni?"

- feliratokkal.

A világ legszennyezettebb városában, India fővárosában, Újdelhiben a légszennyezés ellen tiltakoztak a tüntetők. A Dél-afrikai Köztársaság fővárosában, Pretoriában a diákok arra hívták fel a figyelmet, hogy "nem létezik B-bolygó".

Szingapúrban, ahol szigorúan korlátozzák a köztéri gyűléseket, a diákok a közösségi médiában folytattak kampányt a klímaváltozás megállításáért.

Új-Zélandon még a 49 halálos áldozatot követelő terrortámadás sújtotta Christchurchben is utcára vonultak a diákok, holott a hatóságok eltanácsoltak mindenkit az utcai jelenléttől.

A diáktüntetések megosztották a politikusokat. Jacinda Ahern új-zélandi kormányfő, aki mintegy százmillió új-zélandi dollárt ígért az üvegházhatásúgáz-kibocsátás csökkentése elleni harcra, támogatásáról biztosította a tüntetőket, és bátorította őket arra, hogy ne várjanak a választójogi kor eléréséig, emeljék fel bátran hangjukat.

Simonetta Sommaruga svájci környezetvédelmi miniszter érthetőnek nevezte a fiatal nemzedékek klímavédelmet illető türelmetlenségét. "Most kell választ adnunk" - hangoztatta a lausanne-i fiatalok tízezer fős tüntetésére reagálva, hozzátéve, hogy Svájcot is elérte a klímaváltozás.

Ausztráliában és Nagy-Britanniában azonban bírálták a tüntetőket. 

Dan Tehan ausztrál oktatási miniszter annak a véleményének adott hangot, hogy az általuk fontosnak vélt dolgok mellett az iskola után, vagy a hétvégéken kellene fellépniük.

Egy wellingtoni szülő, aki 11 éves gyermekével együtt vett részt a tüntetésen azonban úgy vélte, hogy a diákmegmozdulás jobb, mint egyetlene napi oktatás. Ez korunk legnagyobb kérdése - hangoztatta.

A német gazdasági miniszter, Peter Altmaier is azon a véleményen volt, hogy a diákoknak az iskolákban a helyük, tüntetéseket tanítás után kell rendezni. A német ZDF műsorszolgáltató által készített felmérés szerint azonban Németországban a lakosság 67 százaléka biztosította támogatásáról az tanítási időben tüntető diákokat.

A politikusokkal szemben a tudósok támogatják a diákokat, több ezer tudós írt alá petíciókat Nagy-Britanniában, Finnországban, Németországban és az Egyesült Államokban a diákok fellépését méltatva.

(Címlap- és borítókép: klímatüntetés Budapesten - fotó: Fridays for Future Magyarország - Facebook)

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Harmati András