2019. 03. 15. 09:49

A rendőrség szerint szabálysértő volt a márciusi kiáltvány kitűzése a parlament kapujára

Idén is politikai nagyüzem lesz nemzeti ünnepünkön. Délelőtt Orbán Viktor beszél a Nemzeti Múzeum előtt, délután háromtól ellenzéki tüntetés a Szabad sajtó útján, négytől pedig az LMP vonulással egybekötött demonstrációja indul a Szent Gellért térről. Tudósítóink már felvették a kokárdát, kinyitották a jegyzettömböt, tartsanak hát velünk!

Kövesse a Jobbik élő videóját!

 

(Fotók: Béli Balázs / Alfahír)

18:24
A rendőrség szerint szabálysértő volt a márciusi kiáltvány kitűzése a parlament kapujára

Sarkadi-Illyés Csaba - (Budapest)

Kepli Lajos telefonon számolt be arról, hogy nemzeti szalagokkal függesztették az ellenzéki képviselők a közös márciusi kiáltványt a parlament rácsos kapujára. Ugyanakkor szerinte sokáig nem fog ott maradni. Elmesélte azt is, hogy a parlamentnél szolgálatot teljesítő rendőrök arról tájékoztatták a politikusokat, hogy ami tesznek, az szabálysértő cselekedet.

18:02
A tüntetők egy része követi Hadházy Ákost

Eszes Ádám - (Kossuth tér)

Legfeljebb százan követik Hadházy Ákos független képviselőt az MTVA Kunigunda úti székházába, a többség viszont marad, vagy elindult haza.

17:57
Kijöttek a parlamentből

Eszes Ádám - (Kossuth tér)

Most az ellenzéki pártok képviselői a parlament lépcsőjéről éneklik a himnuszt a tömeggel.

17:52
A menet eleje megérkezett a Kossuth térre - rendőrök várták őket

Eszes Ádám - (Kossuth tér)

Rendőrsorfal várta a tüntetőket, de az ellenzéki képviselőket átengedték, és a kiáltványt bevitték a parlamentbe.

 

17:48
Már az Alkotmány utcában

Eszes Ádám - (Úton a Kossuth tér felé)

Pár százan már a Kossuth téren várják a menetet, amely már az Alkotmány utcában jár.

17:46
Élőben a Mércén

 

17:40
Több ezren tartanak a Parlament felé

Eszes Ádám - (Úton a Kossuth tér felé)

Már az Arany János utcánál van az eleje.

17:37
Olyan ár söpri el az emberiséget, ami a dinoszauruszok kihalása óta példátlan

Tari Tamás - (Klímamenet)

Az embereket szembesíteni kell a kegyetlen valósággal, a klímaforradalomnak Trumpot, Putyint, Orbánt és Gyurcsányt is el kell söpörnie – fogalmazott Puzsér Róbert.

Vágó Gábor arról beszél, hogy óriási gáz van: olyan ár söpri el az emberiséget, ami a dinoszauruszok kihalása óta példátlan.

Strasbourgban tizenéves srácok és lányok vágták a politikusok pofájába, hogy változás kell. Majd az EP-ben alig ment el valaki a klímaülésre. A mostani ökológiai katasztrófák még csak a sötét jövő előszelei. Ha szarnak a fejünkre a politikusok, akkor le kell őket cserélni – hangsúlyozta az LMP EP listavezetője.
De azok a nagyvállalatok az igazi klímabűnözők, akikkel Orbán Viktor stratégiai szerződést köt. Ezek csicskái, a politikusok mindent megtesznek a multik profitjáért, mégis szuverenitásról beszélnek, Brüsszelben pedig az ő lobbistáik fogják a politikusok tökét – fogalmazott élesen.

Orbán a magyarokat és az emberiséget is elárulja, amikor eladja a gyermekeink jövőjét. Vagy Mad Max vagy a Star Trek lesz a jövő, szerinte most az előbbi áll nyerésre.

„Meg kell akadályozni, hogy a multik uralma véglegessé váljon” - tette hozzá.

17:32
A jobbikos Kepli Lajos kezében a kiáltvány

Eszes Ádám - (Úton a Kossuth tér felé)

A tömeg kiért a Bajcsy-Zsilinszky útra, több ezren gondolták úgy, hogy az ellenzéki politikusokat kísérik a Parlamenthez, hogy átadják a kiáltványt.

17:25
Budapest levegője mérgez

Tari Tamás - (Klímamenet)

Közben az LMP-s klímamenet is elérte az Egyetem teret.

Pitz Dániel beszédében emlékeztetett: fontos, hogy olyan városvezetést válasszunk, akik nem a '60-as évek közlekedéspolitikáját folytatja, nem a láncfűrészek hangjával tölti meg a Budapestet és nem lapul meg, ha a tettek ideje jön el.

Szerinte mindannyian a klímaforradalom hőseinek kell legyünk.

Puzsér Róbert beszédében hangsúlyozta: A 21. század emberével azt is nehéz megértetni, hogy Budapest levegője mérgez. Azt pláne, hogy csak lemondások árán lehet zöldebb várost teremteni. Ma épp a politika és a kultúra sugallja, hogy minden rendben van, ahelyett hogy tenne a bajok ellen.

Ma Széchenyit leszabadkőművesezné a politika, a kultúra Petőfit lefasisztázná, lelibsizné, és csak a víg verseit venné meg, a szubkultúra pedig nem nyílna meg előtte.
Puzsér úgy fogalmazott: már 10 éve is késő volt az ökoszisztéma megmentéséhez, de mégis küzdeni kell a környezetért, nem a homokba dugni a fejünket.