Továbbra is szedi áldozatait a kanyaró Ukrajnában

Idén már 11-en haltak bele a betegségbe.

Az előzetes információk alapján a kislány nem volt beoltva kanyaró ellen. A megyében az év eleje óta ő már a harmadik halálos áldozata a kanyaró okozta szövődményeknek - írta az MTI.

Magyarország mellett tombol a kanyaró: de miért létezik még, és mit tehetünk ellene?

Hatalmas különbségek vannak egyes országok között annak tekintetében, hogy a népesség mekkora arányban jutott védőoltásokhoz. Ahol ennek aránya messze elmarad a teljes védettséget nyújtó átoltottságtól (más néven nyájimmunitástól), ott rendszeresen törnek ki a modern orvostudomány által könnyen megelőzhető, akár halálos kimenetelű járványok.

Az egészségügyi minisztérium adatai szerint a múlt héten Ukrajnában 2146-an betegedtek meg kanyaróban, 1044 felnőtt és 1102 gyerek. 2018. december 28. és 2019. március 14. között összesen 30 794 új beteget regisztráltak, 13 825 felnőttet és 16 969 gyereket. 

A megbetegedések számát tekintve korábban listavezető Lviv megyében február 1-je óta heti átlag 10 százalékkal csökkent az új esetek száma. Az elmúlt héten a felével csökkent az újonnan regisztrált betegek száma Vinnicja megyében is. Ebben a két nyugat-ukrajnai megyében intenzív védőoltási kampány zajlik a kanyaró megfékezése érdekében - fűzte hozzá a tárca közleményében. 

Nőtt viszont az új esetek száma Kijev, Hmelnickij, Ternopil, Dnyipropetrovszk és Harkiv megyékben, valamint a fővárosban, Kijevben. Az elmúlt héten éppen a fővárosban regisztrálták a legtöbb új kanyarós beteget.   

Tavaly Ukrajnában 16-an haltak bele a kanyaróba, 12 gyermek és 4 felnőtt, és összesen 54,5 ezren betegedtek meg. Ezzel az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint Ukrajnában messze a legrosszabb a helyzet Európában, ugyanis a kontinensen regisztrált kanyarós megbetegedések több mint felét Ukrajnában jegyezték fel. Európában tavaly összesen 72-en haltak bele a betegségbe.