Árbevételeik 17 százalékát fizetik be az államkasszába az NB1-es csapatok

A MOL Vidi FC fizetett legtöbbet, a Kisvárda a legkevesebbet.

2010 óta növekedtek a labdarúgó klubok bevételei, miután a kormány több lehetséges úton is forrást biztosított a sportág számára. A TAO 2011-es bevezetése óta például több mint 600 milliárd forint áramlott a hazai labdarúgásba, ebben az összegben nincsenek benne a stadionrekonstrukciós költségek és az adósságok elengedése sem. Mindezen felül nem tértünk ki arra, hogy a közmédia a közvetítési jogokért több milliárd forintot fizet jelenleg. Mondhatni: sosem volt ekkora pénzügyi aranykorszak a magyar labdarúgásban.

A 2017-es pénzügyi évben a 12 labdarúgó együttes összesen 12,2 milliárd forintot fordított bérekre. (Ebbe nem csupán a labdarúgók, de a személyzet is beletartozik). A legnagyobb bérköltsége a Ferencvárosnak volt közel 2,5 milliárd forintot fizetett ki. A második helyen a MOL Vidi FC közel 2,2 milliárd forinttal, a harmadikon pedig a Puskás Akadémia 1,2 milliárddal.

Átlagosan egy klub 2017-ben 177 millió forintot fizetett be az államkasszába, kiugró kiadások ebben az esetben is mindkét irányban vannak. A legtöbbet, 407 millió forintot utalt a büdzsébe a Fradi, mely egyébként a legtöbb bérköltséget számolta el, mögötte 370 millió forinttal áll a Mol Vidi, 261 millióval pedig ismét a Puskás szerezte meg a dobogó harmadik fokát.

Már közel 19 milliárd forintnyi TAO-t kapott Felcsút

Az Mfor portál információi szerint az elmúlt napokban a felcsúti alapítványhoz újabb 1,039 milliárd forintos összeg érkezett, amit figyelembe véve a szövetség már 1,97 milliárdról állított ki támogatási igazolást.

Ezeken felül az egyesületek kötelesek egyéb adókat is fizetni. Ezek közé tartozik a reklámadó, a bérek utáni járulékok és a helyi iparűzési adó is. Ezeket összesítve a legtöbb adót a MOL Vidi FC fizette be (529 millió forintot), utána a Ferencváros jön 418 millióval, míg a harmadik újfent a Puskás 384 millió forint befizetésével.

Összeségében az NBI-es fociklubok összesen 2,55 milliárd forintot utaltak az államkasszába különféle adók és járulékok címén.

Növekedtek a bérek a magyar labdarúgásban

A pénzügyi összegzésből kiderül, hogy Magyarországon 2008 óta 450 százalékkal nőtt az első osztályú labdarúgó klubok jövedelme. Ez összesen 21 millió eurót, vagyis 68 milliárd forintot jelent. Ezzel az OTP Bank Liga az egyik leggyorsabban gazdagodó nemzeti bajnokság Európában. Az első osztályú klubok összbevétele 89 millió euró volt (28,3 milliárd forint) 2017-ben.