Venezuela: az ellenzéki Guaidóék elkezdték átvenni az amerikai diplomáciai épületeket

A venezuelai külügy szerint megsértették a diplomáciai tulajdonban lévő vagyonok védelméről szóló nemzetközi egyezményeket.

A venezuelai ellenzék vezetőjének, Juan Guaidónak a megbízottjai ellenőrzésük alá vonták a latin-amerikai ország egyesült államokbeli képviseleteinek három épületét - jelentette be hétfőn Carlos Vecchio, Guaidó washingtoni képviselője.

Vecchio közlése szerint a New Yorkban lévő venezuelai konzulátusról, valamint két olyan washingtoni épületről van szó, amely a venezuelai védelmi minisztérium tulajdonát képezi.

A magát januárban ideiglenes államfőnek kikiáltó és az Egyesült Államok által elsőként elismert Guaidó képviselője azt is közölte: napokon belül birtokba veszik Venezuela washingtoni nagykövetségének épületét. Az amerikai főváros egyik elegáns negyedében található épület értéke - washingtoni ingatlanszakértők becslései szerint - mintegy 2,2 millió dollár.

"Azért tettük meg e lépéseket, hogy megőrizzük a venezuelaiak vagyonát ebben az országban" - fogalmazott Carlos Vecchio, aki a venezuelai katonai attasé irodájában tartott hétfőn sajtóértekezletet. Az épületben levették a falról Nicolás Maduro elnök arcmását, és a helyére Juan Guaidóét tették fel.

Robert Palladino amerikai külügyi szóvivő újságíróknak azt mondta: az Egyesült Államok "örömmel támogatja" az épületek tulajdonosváltására vonatkozó kérést.

A venezuelai külügyminisztérium közleményben szólította fel az amerikai hatóságokat, hogy "tegyék meg a szükséges intézkedéseket" az épületek és a benne lévő irodák "erőszakos elfoglalásának azonnali visszafordítására". A venezuelai tárca álláspontja szerint a tulajdonjog átruházásával megsértették a diplomáciai tulajdonban lévő vagyonok védelméről szóló nemzetközi egyezményeket.

Carlos Vecchio egyúttal bejelentette: az Egyesült Államokban a venezuelai külképviseleteken dolgozó 55 munkatárs közül 12 személy döntött úgy, hogy az Egyesült Államokban marad és Juan Guaidót támogatja.

Az Egyesült Államok még Venezuelában maradt diplomatái a múlt hét végén valamennyien elhagyták a dél-amerikai országot.