Nem működhet a kamarán belüli munkacsoportként az egészségügy megújításáért küzdő orvostársaság

Az 1001 orvos hálapénz nélkül Facebook-csoportból jött létre tavaly ősszel Újratervezés néven egy új, az egészségügy megreformálását célul kitűző orvosokat tömörítő egyesület, ami a Magyar Orvosi Kamara (MOK) körében kezdte volna meg az egészségügy átalakítását.

A 24.hu információi szerint a MOK azonban most elutasította, hogy az Újratervezés a kamarán belüli munkacsoportként működhessen tovább.

A csoport októberben nyújtotta be elfogadásra ügyrendjét a MOK-hoz, mert azt szerették volna, hogy az Újratervezés hivatalos formában, a kamarán belüli munkacsoportként működhessen tovább, ám ezt a kamara Területi Szervezetek Tanácsa februárban elutasította. A döntésről márciusban kaptak levelet, amiben formai okokra hivatkoznak, és azt írják, az Újratervezésnek a tanács által elfogadott módon, a megalakulásukra és képviselőik megválasztására vonatkozó hiteles dokumentumokkal együtt kell újra benyújtania az ügyrendjét.

A már 600 orvos támogatóval rendelkező csoport alapítói rendkívül sajnálatosnak tartják, hogy kérelmüket elutasította a kamara, de azért tartják fontosnak az azon belüli hivatalos működésüket, mert azáltal megismertethetik programjukat a több mint 40 ezer kötelező kamarai tagsággal bíró orvossal, akiket most csak alternatív csatornákon próbálnak elérni.

Lénárd Rita, a csoport szóvivője hangsúlyozta, hogy nem szándékuk egy alternatív kamara létrehozása, hanem a jelenlegit akarják hatékonyabbá és erősebbé tenni, mert szerintük az összes Magyarországon praktizáló orvost összefogó MOK nem él azzal a lehetőséggel, ami a kezében van.

Az, hogy milyen változások várhatóak a kamarán belül, hamarosan kiderül, ugyanis áprilisban tisztújító, ősszel pedig elnökválasztást tartanak. Lénárd Ritáék szerint ennek a választásnak az eredménye komoly hatással lesz Magyarország egészségügyére a következő öt évben.

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!

Friss