A három pontért utazik Nagyszombatra a magyar válogatott

Több szempontból is pikáns mérkőzésre van kilátás.

Nem mondhatnánk, hogy jó formában várja a válogatott a szlovákok elleni összecsapást. A csapat alapemberei közül többen is meccshiánnyal küszködnek. Az elmúlt hetekben Kádár Tamás, Dzsudzsák Balázs is elvétve játszott, míg Nagy Ádám az elmúlt 2 hónapban összesen 15 percet futballozott a Bologna együttesében. A Hoffenheim-ben játszó Szalai Ádám pedig november 10-e óta nem játszott végig 90 percet.

Ezzel szemben a világranglista 27. helyén álló szlovák válogatott több sztárjátékost is behívott a keretbe, mindamellett, hogy a Csehország elleni novemberi mérkőzés óta Martin Skrtel (Fenerbahce), Tomás Hubocan (Marseille) és Adam Nemec (Pafosz) is lemondta a válogatottságot.

Azonban ott van a keretben az Internazionale kiváló védője Milan Skiniar, (akinek nagyobb a piaci értéke, mint az egész magyar válogatottnak) Marek Hamsík, aki a Napolit hagyta ott a télen egy kínai csapat kedvéért és szintén pályára fog várhatóan lépni Stanislav Lobotka, akit az év legjobb szlovák játékosának választottak meg. A 24 éves középpályás az elmúlt másfél évben lett alapember a szlovák válogatottban, az eddigi 14 mérkőzésén kétszer volt eredményes. Lobotka szerint nem csak a pályán, hanem azon kívül is különleges hangulata lesz a találkozónak.

„A magyar csapat érdekes ellenfél lesz. Tudjuk, hogy az elmúlt időszakban feljövőben van, alaposan fel kell készülnünk a mérkőzésre. A magyarok elleni meccseknek mindig különleges hangulata, speciális íze van, úgy a pályán, ahogy a lelátón is”

– fogalmazott Lobotka.

Az érdeklődésre nem lehet panasz magyar részről, a magyar szurkolók számára biztosított 2 ezer darab jegyet, 8 perc (!) alatt elkapkodták. Hazai részről ugyanakkor lassan fogynak a jegyek. A várható 19 ezer jegyből egyelőre csak 14 ezer kelt el.

Oda szóló jeggyel sem fogják beengedni a magyar állampolgárokat a szlovák szektorokba csütörtökön

Csütörtökön a nagyszombati stadionban játszik Eb-selejtezőt a szlovák és a magyar válogatott, a Külgazdasági és Külügyminisztérium ennek kapcsán küldött tájékoztatást a magyar szurkolóknak.

A két csapat közti találkozó történelmi -és politikai okokból is "pikánsnak" számít, ám a magyar válogatott játékosai a keddi sajtó nyilvános edzésen arról beszéltek, hogy remélik kizárólag a futballról fog szólni a csütörtök este Nagyszombaton.

„Tudjuk, hogy a szlovákok elleni mérkőzés nagyon fontos a szurkolóknak, az egész országnak, viszont ez csak egy meccs azon a hosszú úton, amelyen végig szükségünk lesz a szurkolókra. Szeretnénk, ha semmilyen szankcióval nem sújtana minket az UEFA. Bízunk benne, hogy a szurkolóink csak a mi buzdításunkkal lesznek elfoglalva”

– nyilatkozta Gulácsi Péter a magyar válogatott hálóőre.

Mindkét csapat padján ősszel váltás történt

A szlovák csapatnál a cseh nemzetiségű Pavel Hapal ül a kispadon. A szakvezető két mérkőzéssel ezelőtt vette át a csapat irányítását, és a két meccsen két ellentétes arcát láthattuk a gárdának, mert míg Ukrajnát meglepően simán, 4–1-re legyőzte Szlovákiában, addig Csehországban 1–0-s vereséget szenvedett. A szlovákok legutóbbi öt mérkzőséséből csak egyet nyert, miközben három vereséget szenvedett.

Pavel Hapal elmondta, hogy a magyar csapat játékából és játékosaiból részletesen felkészültek.

„Főképp taktikai edzéseket tartottunk. Felkészültünk rá, hogy a magyar csapat szeretne nyomást gyakorolni ránk, de ezt szeretnénk megelőzni. Szerencsére mindenki egészséges. Felkészültünk a magyar csapatból, tudjuk, hogy gyakran váltanak formációt. A magyar játékosokból az általános információk alapján külön is felkészültünk, amint kiderült a keret.”

– mondta a szlovák kapitány.

A nyáron a magyar válogatott élén is váltás történt, miután Georges Leekens fél év alatt kibukott (finoman szólva – szerk.) a kispadról. Őt az a Marco Rossi váltotta, aki bajnok lett a fiatalokból álló Honvéddal, illetve a szlovák bajnokságban harmadik lett a Dunaszerdahely együttesével. Rossi irányítása alatt kétféle válogatottat is láthattunk. Ugyanis míg Finnországban kilátástalan játékkal vesztettünk egy góllal, addig a jóval veretesebb Görögország ellen, parádés csapatjátékkal nyertünk.

Marco Rossi még a hétfői sajtótájékoztatón kiemelte, hogy megfelelő taktikai fegyelmezettséggel le lehet győzni az ellenfelet.

„Egyfelől a taktikai, másfelől a lélektani oldalra összpontosítunk. Ha sikerül ezen a két területen jól teljesítenünk, ha megfelelő, de jó értelemben vett feszültséggel lépünk a pályára, ha nem hagyjuk magunkat nyomás alá helyezni, emellett pedig a taktikai szervezettség a helyén lesz, akkor egy összetartó, megfelelő csapatmunkát tudunk nyújtani. Egy olyan munkát, ami igazából a csapatot csapattá teszi.”

Jó kezdésre számít Marco Rossi

Sajtótájékoztatót tartott Telkiben, a válogatott edzőtáborában, Marco Rossi szövetségi kapitány. Az eseményen az olasz szakember az elején elárulta, hogy az Egyesült Államokban futballozó Németh Krisztiánra és Baráth Botondra még vár a csapat, rajtuk kívül viszont már az összes magyar futballista csatlakozott a nemzeti együttes keretéhez.

A jó lélektant tartja fontosnak Filip Holender is, aki hamarosan a svájci élvonalbeli Lugano csapatához igazolhat.

„Már a szlovákok ellen meg akarjuk mutatni, milyen mentális ereje van a csapatnak. Ez az egyik legfontosabb tényezője a sikernek. Természetesen tudjuk, hogy nem lesz könnyű, de mindent beleadunk.”

Marco Rossi szövetségi kapitány behívta a keretbe a jó formában lévő mindössze 18 esztendős Szoboszlai Dominikot is, aki éppen a minap hosszabbított 2022-ig a Salzburg csapatával. A fiatal középpályásra rendkívüli tehetsége miatt, már felfigyelt az Internazionale, a Lazio, az Atlético Madrid és a Bayern München is.

„Szoboszlai azért van a keretben, mert úgy érzem, eljött a megfelelő pillanat. Nem győzőm hangsúlyozni, az elmúlt hónapokban mindenkit alaposan megfigyeltünk, sokakat élőben is, ezért nyugodt szívvel állíthatom, hogy azokat a játékosokat hívtam be a keretbe, akik mindenki másnál nagyobb garanciát jelentenek a sikerre”

– utalt Marco Rossi Szoboszlai behívására.

A két csapat eddig 4 alkalommal mérte össze erejét, 2 szlovák siker mellett, 2 döntetlen született. A mostani találkozót csütörtökön este, Nagyszombat városában 20:45-kor tartják.